Peste 200 blocuri din Iasi sunt cu risc seismic
Data de 4 martie va ramane in istorie drept una dintre cele mai tragice zile ale poporului roman. In urma cu 47 de ani, pamantul s-a cutremurat pentru 56 de secunde, luand viata a peste 1500 de persoane. La vremea respectiva, autoritatile au fost cu mult depasite de situatie, iar acum, la aproape 5 decenii distanta, lucrurile nu stau mai bine. In judetul Iasi, peste 200 de blocuri sunt cu risc seismic, iar specialistii spun ca nu vor rezista daca se va produce un cutremur cu o magnitudine de peste 6 grade pe scara Richter.
În 1977, cutremul a avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter şi o durată de 56 secunde. Tragedia s-a petrecut într-o zi de vineri, la ora 21:22. La nivel naţional, seismul a provocat decesul a peste 1.500 de persoane, iar alte peste 11.000 au fost rănite. 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit iar imaginile apocaliptice inca au ramas intiparite in memoria celor care le-au trait.
La aproape jumătate de secol de la această tragedie, un seism similar cu cel din 1977 ar putea provoca pagube însemnate la Iaşi. Specialiștii trag un semnal de alarmă, chiar daca Iasul nu este epicentrul cutremurelor din Romania.
Dorina Isopescu – Decan Facultatea de Construcții Iași: “Intr-adevar, Iasul este un oras care este atins puternic de undele seismice si, in special cele care vin din Vrancea, au si o intensitate destul de mare. Sunt multe aspecte care ar trebui puse în vedere. In primul rand, regimul de proprietate pentru că oricat am vrea, cel care detine proprietatea pe constructii cel putin trebuie sa faca si investitia pe consolidare. Iar din acest punct de vedere cred ca sunt suficiente clădiri care nu sunt consolidate corespunzator, dar care apartin de proprietari privati si asupra carora nu exista nicio modalitate in momentul de fata de a interveni“.
Orice modificare adusa imobilelor pe partea de structura de rezistenta a cladirii poate contribui la prabusirea ei in cazul unui cutremur.
“In schimb, aici apare o alta problema. Stim cu totii ca se fac foarte multe modificări in apartamente in dorinta aceasta de open space, modificarea apartamentelor vechi, prin crearea de goluri, demolarea unui perete despărțitor dintre doua camere face ca structurile sa lucreze altfel sau să se comporte altfel la actiunea seismica decat au fost ele gandite”, a mai spus Dorina Isopescu.
Iesenii care au prins cutremurul din 77, spun ca nu vor uita niciodata clipele de teroare trăite atunci.
Ce isi aduc aminte iesenii de atunci.
„Intai s-a auzit asa ca un zgomot mare, n-am inteles noi atunci ce era si imediat dupa aceea, betonul se odula asa. Deci sub noi se petrecea totul. Pe urmă am realizat ce a fost. Am avut canari, iar cu cateva minute, ele povesteste cand am venit eu acasa ce s-a intamplat.Canarii s-au speriat, cu cateva momente inainte au simtit ceva si au inceput sa se agite. Era cineva la noi in vizita si ala a dat sa plece si a intrat inapoi. Era foarte inspaimantator. Era primul cutremur pe care l-am trait atunci. Nu vreau sa mi amintesc că-mi face rău.”
“Foarte rău a fost. Blocul nostru a fost rezistent, dar altii săracii. S-a mai stricat in casa asa. Spaima a fost mare pentru ca nu stiam incotro sa o luam. Nu sunt pregatiti nici oamenii, nici autoritățile. Totul e hazard. Cine scapă, scapă.”
Cu ocazia Saptamanii Protectiei Civile, pompierii de la ISU Iasi au tras un semnal de alarma cu privire la importanta cunoasterii in randul populatiei a masurilor de urgenta in cazul producerii unui cutremur.