Peste 20 de morminte monumente istorice au fost restaurate

otilia cazimir

S-a incheiat prima editie a proiectului „Cimitirul Eternitatea. Monument istoric – Muzeu in aer liber. 145 de ani de la infiintare”. Pe parcursul acestui an, Ateneul National din Iasi, cu sprijinul autoritatilor si prin implicarea unor persoane si institutii private, a reusit sa restaureze peste 20 de morminte monument istoric sau de arhitectura, a peste 70 de personalitati. Anul viitor, pe lista sunt inca 21 de monumente funerare care vor fi refacute.

Ateneul National din Iasi a finalizat prima etapa de reabilitare a monumentelor funerare din Cimitirul Eternitatea. Au fost refacute morminte ale personalitatilor din Romania, precum Otilia Cazminir, Anastasie Fatu sau Mihai Codreanu.

Andrei Apreotesei – manager Ateneul National din Iasi: „Peste 20 de morminte, monument istoric si de arhitectura, morminte in care odihnesc mai bine de 70 de persoanlitati. A fost o provocare si pentru noi, dar si pentru Primaria Municipiului Iasi, dar si pentru partenerii privati care au fost alaturi de noi”.

Proiectul nu se incheie aici si va continua cel putin si pe parcursul anului urmator. Pentru 2022, Ateneul, in colaborare cu Primaria Iasi are in plan restaurarea a 21 de monumente funerare.

Andrei Apreotesei – manager Ateneul National din Iasi: „Dorinta noastra este ca peste 5 ani, atunci cand se vor implini 150 de ani de la infiintarea cimitirului Eternitatea sa ne putem mandri cu un adevarat muzeu in aer liber, un loc de   promenada. Un loc al memoriei. Ceea ce ne si dorim sa se intample. 21 am pus pe lista anul viitor, desigur, cu experienta anului acesta si cu curajul, de ce nu. Credem ca la anul, lucrurile o sa mearga mai bine. Este adevarat, avem si un satelit pentru ca 20 sunt in Cimitirul Eternitatea si unul la Biserica Zlataust”.

Acestia sunt adesea ajutati de persoane si institutii private care se implica financiar.