Peste 2.000 de spectatori la a treia ediție Les Fils de Cannes à Iași

Ioana Uricaru_photo credit Annette Hornischer

Les Films de Cannes à Iași a cucerit publicul cinefil. Peste 2.000 de ieșeni au umplut sala de la Cinema Ateneu, pentru a urmări cele mai premiate filme de la Cannes 2018. Invitații speciali ai ediției de anul acesta, regizorul mexican Carlos Reygadas, actrița Natalia Lopez, și regizoarea Ioana Uricaru, au fost aplaudați minute în șir după proiecțiile filmelor Our Time, respectiv Lemonade. Filmele aufost introduse de criticul de cinema Irina-Margareta Nistor.

Ediția de anul acesta Les Films de Cannes à Iași a fost deschisă pe 26 octombrie de regizoarea Ioana Uricaru, care a introdus debutul său în lungmetraj, Lemonade. Proiecția a fost urmată de o discuție cu regizoarea iar publicul i-a adresat Ioanei Uricaru foarte multe întrebări despre subiectul filmului, cu accent pe: sursele de inspirație, experiența de la Berlinale și de la festivalurile unde a participat cu filmul. Lemonade a debutat anul acesta la Berlinală, după care a fost selecționat în peste 25 de festivaluri, achiziționat spre distribuție în 12 țări și a primit șase premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival. Filmul poate fi vizionat acum și în cinematografele din România.

De asemenea, cinefilii din Iași au avut ocazia unică de a se întâlni cu regizorul mexican Carlos Reygadas și cu actrița Natalia Lopez, care au fost prezenți la proiecția filmului Our Time, de sâmbătă, 27 octombrie. După film, spectatorii discutat cu invitații mai bine de o oră. În Our Time, Reygadas joacă rolul principal, alături de partenera din viața reală, Natalia López. Regizorul mexican a fost consacrat drept cea mai radicală voce a cinematografiei mexicane contemporane prin selecțiile succesive de la Cannes, pe care presa le-a adulat și urât cu aceeași patimă.

Opt filme au rulat anul acesta în cadrul Les Films de Cannes à Iași. Cel mai așteptat a fost Shoplifters, film care i-a adus regizorului Hirokazu Kore-eda primul Palme d’Or din carieră la cea de-a șaptea selecție a acestuia în selecția oficială de la Cannes. După Premiul Juriului primit în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor. Proiecția acestui film a avut loc cu o sală arhiplină.

În cadrul Les Films de Cannes à Iași au fost proiectate și Dogman, de Matteo Garrone, premiul pentru interpretare masculină, Cannes 2018; Border, de Ali Abbasi, premiul Un Certain Regard, Cannes 2018; Girl, de Lukas Dhont, Caméra d’Or, Cannes 2018, premiul pentru interpretare și premiul FIPRESCI în Un Certain Regard; Niki Ardelean, colonel în rezervă, de Lucian Pintilie; Burning, de Lee Chang-Dong premiul FIPRESCI, Cannes 2018.