Peste 170 de sesizari au fost verificate ieri de politisti in contextul electoral

Potrivit MAI ieri au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral, dintre care 34 nu s-au confirmat, iar 33  sunt în curs de verificare.

Au fost aplicate 70 de sancțiuni contravenționale, respectiv 53 de avertismente și 17 amenzi în valoare de 21.300 de lei. De asemenea, s-au întocmit dosare penale cu privire la 31 de posibile infracțiuni.

Din punct de vedere a frecvenței faptelor sesizate, aproximativ 73 la sută au vizat continuarea acțiunilor de promovare electorală după încheierea campaniei electorale, inclusiv prin publicarea de materiale cu mesaj electoral pe rețele de socializare, iar 13 la sută s-au referit la posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor.

În cazul sesizărilor privind continuarea campaniei electorale, acolo unde în urma verificărilor, s-a constatat că cele sesizate se confirmă, s-au aplicat imediat sancțiuni conform prevederilor legale. 

Exemple de sesizări primite în cursul zilei de azi.

1. Într-o comună din Călărași, primarul în funcție a sesizat faptul că un candidat și persoane din anturajul acestuia oferă sume de bani alegătorilor pentru a-i determina să-l voteze.  În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

2. Polițiștii dintr-o localitate din județul Brăila au fost sesizați, prin 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că un cetățean ar fi primit 150 de lei de la un consilier al unui partid politic, cu scopul de a vota un anumit candidat.

S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor, suma de bani fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor.

3. Un cetățean dintr-o comună din jud. Maramureș a sesizat faptul că într-o secție de votare s-a montat o camera audio-video. În urma deplasării echipajului de poliție la fața locului s-a constatat că, ieri dimineață, primarul comunei și un cetățean au montat o cameră de supraveghere cu scopul de a filma procesul electoral. În prezența organelor de poliție, camera de supraveghere a fost demontată și scoasă din incinta secției de votare. La acest moment se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la violarea confidențialității votului, faptă prevăzută și pedepsită Codul Penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *