Peste 17 milioane de hectare de pământ ucrainean au fost cumparate de companii americane

teren agricol1

Războiul ruso-ucrainean a fost bun pentru giganții americani, relateaza publicatia Magyar Nemzet. Potrivit unui analist, companiile americane își cimenteaza interesele în Ucraina.

„În timp ce în ultimele decenii marile puteri s-au luptat între ele pentru aur sau petrol, în viitor conflictele se vor concentra pe nevoi de bază, cum ar fi apa sau terenurile agricole”, a declarat Krisztián Rezső Erdélyi, analist la Institutul Nézőpont, pentru Magyar Nemzet

Potrivit specialistului, din cauza încălzirii globale și a schimbărilor climatice, terenurile agricole de înaltă calitate vor deveni tot mai vanate.

Prin urmare, nu este o coincidență faptul că, giganti americani precum Cargill, DuPont sau Monsanto, care se află în fruntea modificării genetice, au pus ochii pe terenurile ucrainene de înaltă calitate.

Potrivit ziarului, de la ridicarea moratoriului ucrainean de cumpărare a terenurilor în iulie 2021, câteva milioane de hectare de teren ucrainean au fost achiziționate de trei companii gigantice din Statele Unite, inclusiv compania în care György Soros a cumpărat o participație semnificativă, in urma cu cativa ani. Conform unor rapoarte 17 milioane de hectare de terenuri din Ucraina au fost cumparate de americani.

„Războiul ucrainean-rus a fost util pentru giganții americani care doreau pământ în Ucraina. În umbra războiului, acest lucru poate fi văzut cu ușurință ca profitând de partea mai slabă”, a subliniat analistul.

Așa-numitul cernoziom sau pământ negru este cel mai valoros din lume, prețul său rivalizează încet cu aurul. De-a lungul istoriei, mulți oameni și-au dorit să pună mâna pe el, iar acum se pare că americanii vor fi pe locul doi. Datorită tranzacțiilor deja menționate, companiile gigant au interese în producție, procesare și export pentru o lungă perioadă de timp, intrucat pot obține profituri uriașe, a subliniat Magyar Nemzet.

„Este o veste binevenită că prima navă de marfă care transporta cereale ucrainene a părăsit portul Odesa. Din punctul de vedere al hrănirii lumii, acesta este un pas semnificativ înainte, întrucât aprovizionarea cu alimente a unor regiuni a fost serios amenințată de oprirea exporturilor. Dar să nu ne facem iluzii, valoarea unei părți din cerealele salvate din Ucraina în perioada următoare va migra în curând în buzunarele americane”, scrie ziarul.