Peste 15.000 persoane au murit in Turcia si Siria dupa cutremurul devastator de la inceputul saptamanii

Screenshot_20230209-092926_Chrome

Numărul morților din cauza cutremurelor care au lovit Turcia și Siria săptămâna aceasta a depășit 15.000 persoane, pe fondul furiei celor rămași săraci și frustrați de sosirea lentă a echipelor de salvare.

Președintele turc Tayyip Erdogan care a vizitat zona dezastrului a mentionat că operațiunile funcționează acum normal și a promis că nimeni nu va rămâne fără adăpost.

Supravietuitorii cauta adăposturi temporare și hrană lângă grămezilede moloz unde familia și prietenii ar putea încă sta îngropați.

Salvatorii încă găsesc oameni în viață. Însă mulți turci s-au plâns de lipsa echipamentelor, a expertizei și sprijinului pentru a-i salva pe cei prinși sub daramaturi.

„Unde este statul? De două zile ii implorăm. Să o facem, îi putem scoate afară”, a spus Sabiha Alinak miercuri lângă o clădire prăbușită acoperită de zăpadă din orașul Malatya, unde rudele sale au fost prinse sub daramaturi.

Au existat scene și plângeri similare în Siria vecină, afectata puternic de uriașul cutremur de luni și unde numărul morților a urcat la cel puțin 2.950 până miercuri, potrivit guvernului și unui serviciu de salvare care operează în nord-vestul controlat de rebeli.

Ambasadorul Siriei la Națiunile Unite a recunoscut că guvernul are o „lipsă de capabilități și lipsă de echipamente”, dând vina pe mai mult de un deceniu de război civil în țara sa.

În orașul turc Antakya, zeci de cadavre, unele acoperite cu pături și cearșafuri, iar altele în saci de cadavre, erau aliniate la pământ în fața unui spital.

Melek, în vârstă de 64 de ani, a deplâns lipsa echipelor de salvare. „Am supraviețuit cutremurului, dar vom muri aici din cauza foametei sau a frigului”.

Mulți din zona dezastrului dormiseră în mașini sau pe străzi sub pături în frig înghețat, temându-se să se întoarcă în clădirile zguduite de cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade.

Oficialii turci spun că aproximativ 13,5 milioane de oameni au fost afectați într-o zonă care se întinde pe aproximativ 450 km de la Adana în vest până la Diyarbakir în est. În Siria, oameni au fost uciși până la Hama, la 250 km de epicentru.