Peste 15.000 mp de la Aeroportul Iasi vor fi concesionati de o firma ce va construi un hangar de elicoptere

Firma Heli Avia Service SRL a solicitat Consiliului Judetean identificarea unei suprafete de teren din cadrul Aeroportului Iasi pentru construirea unui hangar de mentenanta a elicopterelor. Timp de 3 ani aceeasi firma a avut contract de concesiune pentru o suprafata de 7800 mp dar Consiliul Judetean a reziliat unilateral intelegerea intrucat terenul se afla incadrat in planul de dezvoltare al Aeroportului din Iasi.

Acum a fost identificata o suprafata de 15.400 mp aflati in sudul aeroportului intre parcela de teren concesionata de Aerostar si terenul unitatii militare UM9972. Aceasta parcela propusa spre concesionare poate fi amenajata cu accese si parcari pentru autovehicutele din zona publica si suprafete de miscare pentru elicoptere in zona de operatiuni aeriene si un hangar de mentenanta elicoptere aliniat la frontul cladirilor existente, hangarut AEROSTAR si Terminalul de pasageri T3.

Conexiunea acestui hangar cu suprafetele de miscare aeroportuare existente se va face printr-o cale de rulare pentru elicoptere ce va uni viitorul hangar de mentenanta elicoptere cu capatul sudic al pistei vechi dezafectate, putandu-se realiza atat accesul elicopteretor prin rulaj dinspre si catre calea de rulare Echo cat si aterizarea for pe capatul sudic al pistei vechi prin amenajarea unui heliport.

„Tin sa subliniez inca o data ca acest amplasament va trebui avizat de AACR, chiar daca in propunerea noastra am pastrat aliniamentul hangarului AEROSTAR (trebuie impusa ca sarcina pentru viitorul concesionar). Avand in vedere ca acest amplasament se suprapune peste cca. 200 ml de drum perimetral de securitate existent, se va avea in vedere ca Concesionarul sa il reloce asigurandu-se continuitatea acestuia”, a cerut Cosmin Pricop, directorul tehnic al Aeroportului Iasi.

Heli Avia Service SRL reprezintă în România interesele a două companii aeriene din Republica Moldova, Aim Air SRL şi Aim Helicopter Plant SRL. Prima companie a fost infiintata de Victor Mighic, cuscrul fostului director adjunct al Aeroportului International Marculesti iar cealalta este condusa de Alexei Cebotari.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!