Peste 14.000 elevi din judetul Iasi au intrat in febra simularilor la Evaluarea Nationala si Bacalaureat

bacalaureat

În cursul acestei săptămâni, elevii din clasele terminale, atât din ciclul gimnazial, cât și din cel liceal, din județul Iași, își vor testa cunoștințele și deprinderile acumulate până acum, în vederea susținerii, la potențialul lor maxim, a examenelor naționale din anul școlar în curs, respectiv Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Această primă simulare este organizată de Inspectoratul Școlar Județean, județul Iasi fiind unul dintre puținele din țară care, de o lungă perioadă de timp, realizează, prin aceste evaluări, o radiografie de etapă menită să transmită elevilor, părinților și cadrelor didactice, din timp, nivelul și stadiul pregătirii tinerilor, în vederea susținerii unora dintre cele mai importante examene din viața lor.

Sunt astfel urmărite familiarizarea elevilor cu rigorile examenului, dar și conștientizarea acestora privind pregătirea temeinică și importanța accesării unui traseu profesional de succes. Dacă simularea realizată, în anii anteriori, la nivel județean, a fost un reper major pentru fiecare generație de elevi, cu atât mai mult crește importanța sa pentru candidații din acest an, deoarece, în contextul pandemic actual, elevii aflați acum în clasele terminale au avut, în anii precedenți, numeroase perioade cu activități online sau la distanță. Este esențial, pentru pregătirea riguroasă a acestora, să fie identificate, din timp, eventualele lacune acumulate sau diferitele aspecte mai puțin înțelese sau aprofundate.

Simularea se va desfășura în condiții identice cu cele ale examenelor reale, elevii se vor deprinde cu atmosfera de examen, cu supravegherea prin intermediul camerelor audio-video, cu încadrarea în timpul propus, cu redactarea subiectului pe foi standard sau tip broșură, pentru cei aflați la finalul gimnaziului, cu documentele și instrumentele de lucru necesare. Astfel, simularea are în egală măsură și rolul de a asigura o pregătire psihologică tuturor candidaților, de a-și gestiona cât mai bine emoțiile, încât, la finalul anului școlar, rezultatele să fie cele dorite atât de viitorii absolvenți, cât și de familiile acestora sau de profesorii care au contribuit la pregătirea și îndrumarea lor.

Subiectele, elaborate de comisii de lucru la nivel județean, vor respecta structura propusă de Ministerul Educației pentru acest an școlar și vor avea un nivel mediu de dificultate.
Astazi a fost programată proba scrisă la Limba și literatura română (atât pentru elevii care vor susține Evaluarea Națională, cât și pentru cei care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat) urmând ca miercuri, 26 ianuarie, simularea să continue cu proba de Matematică (pentru Evaluare Națională și pentru Bacalaureat) și Istorie (Bacalaureat).

Ultima zi va fi destinată doar elevilor de clasa a XII-a care își vor verifica nivelul actual de pregătire pentru proba la alegere a profilului și specializării parcurse. Programul pentru elevii care nu sunt încadrați în clasele terminale va fi adaptat în funcție de specificul fiecărei unități de învățământ (program normal, activități on-line, program mixt).
Simularea Evaluării Naționale se va organiza în 172 de școli pentru cei 8045 de elevi de clasa a VIII-a.

Simularea Examenului de Bacalaureat se va realiza în 48 de unități școlare care însumează 6417 elevi, de clasa a XII-a sau a XIII-a. În toate școlile, activitatea se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de siguranță sanitară impuse de contextul pandemic actual. Evaluarea lucrărilor va fi realizată după toate rigorile examenelor naționale, iar elevii vor primi rezultatele la începutul lunii februarie.

Fiecare unitate școlară își va analiza rezultatele proprii și își va stabili propriul program de activităţi remediale, menit să asigure o pregătire cât mai bună tuturor elevilor care vor susține, la finalul anului școlar, fie Evaluarea Națională, fie examenul de Bacalaureat.