Peste 1200 de vizitatori la ediția inaugurală a „Nopții Muzeelor la Sate” în județul Iași

Această primă ediție a avut ca obiectiv central o evaluare a patrimoniului cultural rural exprimat în colecții sătești, muzee și obiective culturale diverse, iar în plan organizatoric și-a propus realizarea unui mecanism de relaționare cu toate aceste obiective și cu oamenii din spatele lor și, de asemeanea, proiectarea în conștiința publică a unei mărci prin care să fie scos la lumină un patrimoniu cultural rural impresionant, divers și cu animatori buni, entuziaști și primitori.

La nivel național au fost prezenți în cele peste 170 de obiective câteva mii de vizitatori, dimensiunea exactă a evenimentului fiind încă în evaluare.

În județul Iași, la cele opt muzee înscrise în eveniment, au fost după estimările organizatorilor peste 1200 de vizitatori.

La Memorialul Ulmi-Poleni din comuna Belcești, copiii au pornit în căutarea comorii miresei, acolo unde este îngropată fântâna de la Bordeiul Babei. Fântâna a fost acoperită cu aluviuni de apele barajului Tansa Belcești, iar acum apele s-au retras. Spre seară, fetele și băieții au încins un meci de fotbal, iar mai apoi au ascultat povești și amintiri despre istoria locului de la bătrânii din sat.

Centrul Cultural de la Ruginoasa a prezentat în cadrul expoziției ,,Chipuri de altădată” o serie de fotografii ce ilustrează realitatea țăranului român, în simplitatea sa. Fotografiile și expoziția de haine tradiționale au reușit să introducă vizitatorii în mijlocul familiei tradiționale, asistând la evenimentele cotidiene ale acestora.

Muzeul etnografic Gârbia din comuna Todirești a întâmpinat vizitatorii cu joc, voie bună și bucate alese. Noaptea muzeelor la sate a reușit să adune oamenii din zonă ca într-o zi de sărbătoare, bucurându-se de frumoasa expoziție etnografică a muzeului. Muzica tradițională a răsunat, iar jocul tinerilor nu a întârziat să apară.

Muzeul Satului Moșna a întâmpinat vizitatorii cu deosebitele obiecte de uz gospodăresc local care au fost folosite în trecut de gospodarii satului. Renumitele țesături lucrate la război au fost prezentate în forma lor autentică, fiind lucrate cu multă dibăcie, dar și multă muncă și nopți nedormite, de gospodinele satului. De asemenea, gazda evenimentului a reușit să prezinte invitaților săi forma autentică a caselor tradiționale.

Sub un stejar secular din curtea Școlii Gimnaziale Osoi își află locul de onoare în comunitatea locală, Muzeul Satului Osoi din comuna Comarna, un loc de reflecție, un loc plin de amintiri. „Noaptea Muzeelor la Sate” a oferit curioșilor oportunitatea de a descoperi frumusețea școlii rurale și a gospodăriei tradiționale.

Muzeul Satului din Sirețel a oferit, cu ocazia proiectului o imagine autentică a familiei tradiționale în prag de sărbătoare. Bunătățile pregătite de gospodine, râsetele copiilor și zgomotul uneltelor au făcut ca vizitatorii să intre cu adevărat în lumea țăranului român.

Micul muzeu al satului organizat în Centrul Cultural Focuri a prezentat vizitatorilor bogăția de forme și culori ce erau prezente în gospodăriile tradiționale de la sfârșitul secolului XIX. Veșminte tradionale vechi de peste 150 de ani, păretare, ștergare și numeroase unelte de uz casnic fac parte din expoziția permanentă a muzeului, toate acestea fiind însoțite de minunatele povești ale doamnei învățătoare.

Centrul Cultural Erbiceni a prezentat vizitatorilor o impresionantă colecție de unelte și ustesile specifice satului din podișul Moldovei secolului al XIX-lea, unele chiar mai vechi, fiecare obiect în parte având câte o poveste.

În urma succesului înregistrat la această primă ediție a „Nopții Muzeelor la Sate” organizatorii și partenerii acestora speră ca ediția următoare să fie de mai mare anvergură și astfel să crească atât vizibilitatea cât și importanța centrelor culturale sătești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *