Peste 100 de șoferi testați de polițiștii suceveni cu aparatele DrugTest au ieșit pozitivi
În urma parteneriatelor pe care Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a reușit să le încheie cu mai multe primării din județ, 11 aparate DrugTest au ajuns în dotarea polițiștilor suceveni deja de mai bine de un an de zile.
Conform unor date adunate la nivel național de cotidianul Libertatea, doar IPJ Constanța are mai multe aparate pentru depistarea de substanțe interzise – 12, județele Suceava și Galați având disponibile câte 11 aparate.
- Aproape una din zece testări a ieșit pozitivă
O analiză a IPJ Suceava arată că de la 1 ianuarie și până pe 30 septembrie 2023 polițiștii suceveni au efectuat 1.040 de testări cu aparatele DrugTest. Pare un număr mic de testări la un număr de 11 aparate, în 9 luni de zile, însă polițiștii rutieri ne-au explicat și de ce se fac relativ puține testări.
Procedura de testare durează destul de mult timp și este și destul de costisitoare (un test are un cost de aproape 100 de lei), prin urmare se trece la folosirea aparatului DrugTest doar când sunt indicii temeinice că este vorba de suspiciuni de consumuri de substanțe interzise.
Adică atunci când este vorba de șoferi cu comportament suspect, care ar putea fi sub influența alcoolului sau a unei substanțe interzise. Aceștia sunt verificați de regulă în primă fază cu aparatul etilotest, privind stabilirea alcoolemiei.
Chiar și în aceste condiții, din cele 1.040 de testări, 91 au dat rezultat pozitiv la cel puțin una din cele 8 substanțe interzise din sfera acelor detectabile.
Între timp, în octombrie și noiembrie, numărul celor care au ieșit pozitiv la DrugTest a depășit o sută.
Din cele 90 de rezultate pozitive, în aproximativ 60 de cazuri consumul de substanțe interzise a fost confirmat de probele de sânge și urină. Sunt și cazuri în care testarea cu aparatul DrugTest nu s-a confirmat, iar în altele concluziile de la Medicină Legală nu sunt depuse încă la dosare.
Surse judiciare au precizat că în cazurile neconfirmate de probele biologice a fost vorba în general de Benzodiazepine (medicamente psihotrope), cazuri în care a fost vorba uneori de consumatori de medicamente tip somnifere. În alte situații, deși aparatul de testare a dat rezultat pozitiv, ulterior probele biologice nu au reliefat prezența unei cantități semnificative sau relevante a substanței.
Per ansamblu, precizează surse judiciare, până acum, în jur de 80% dintre rezultatele pozitive la aparatul DrugTest au fost confirmate ulterior de probele biologice.
Având în vedere că vorbim totuși de aproximativ 100 de șoferi sub influența unei substanțe interzise, depistați pe șoselele din județ în mai puțin de un an de zile, se poate avea o imagine destul de clară asupra acestui fenomen al consumului de droguri.
Au fost acțiuni de control ale Serviciului Rutier Suceava în cadrul cărora numărul șoferilor drogați a fost la fel de mare ca al celor depistați sub influența alcoolului.
- Aparatele DrugTest, achiziționate cu fonduri de la câteva primării din județul Suceava
Dispozitivele tip DrugTest sunt destinate identificării simultane și calitative a prezenței substanțelor sau claselor de substanțe interzise în salivă peste o valoare limită a concentrației. Testerul poate depista cu acuratețe opt substanțe, printre care amfetamină, cocaină, metamfetamină, metadonă și altele.
Chitul de testare, sigilat, se desface de față cu persoana care urmează a fi testată. Persoana primește prelevatorul și trebuie să plimbe muștiucul în gură 1-2 minute, până ce acesta se impregnează cu salivă.
Capătul se colorează cu albastru când este suficientă salivă prelevată, iar în scurt timp apare și rezultatul. Rezultatul preliminar este printat în fața celui testat.
Testarea nu durează, în principiu, mai mult de zece minute
Conform caietului tehnic, dispozitivul furnizează rezultate preliminare de acuratețe ridicată și în concordanță ridicată cu rezultatul probelor biologice.
Valoarea aparatelor pentru testarea consumului de substanțe interzise intrate în dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Suceava este de circa 160.000 de lei.
Comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, a transmis mulțumiri speciale celor care s-au implicat și au achiziționat aceste aparate, respectiv primăriile și consiliile locale din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Dorna Candreni, Fălticeni, Gura Humorului, dar și Consiliul Județean Suceava – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.