Peste 100 de ieșeni au venit la „Marea Dictare”

Ziua Limbii Romane a fost marcata intr-un mod inedit la Iasi. Peste 100 de adulti si copii au venit inca de la primele ore ale diminetii in Parcul Expozitiei pentru a participa la „Marea Dictare”. Ei au avut de scris dupa dictare doua pasaje din opere celebre, iar la final juriul format din profesori universitari si scriitori au acordat calificative.

Alexia Avadanii Iosub trece in clasa a III-a la Liceul „Miron Costin” Pascani si spune ca a venit la Marea Dictare pentru a-și testa abilitatile.

Alexia Avadanii Iosub, elevă:

Nu am emotii. Am ales sa vin pentru ca vreau sa-mi testez mintea. Si vreau sa particip cat mai mult pentru a avansa.

-Crezi ca te vei descurca?

-Da

Printre participanți s-au numărat și elevi de liceu, care au venit din curiozitate la manifestarea culturala.

Am venit din proprie initiativa si as vrea sa-mi testez abilitatile la randul meu. O idee creativa si interesanta pentru toate tipurile de varste. a spus un elev

Indiferent de varsta pe care o au, seniorii din Iasi au venit la Marea Dictare pentru a rememora clipele frumoase din scoala primara.

Lumea nu mai scrie, se uita pe internet si de dictare, nici vorba eu cel putin nu am mai scris dupa dictare din clasa I-IV.

Cele doua texte alese pentru dictare au fost din operele lui Marin Preda si Ion Creanga.

Profesorii spun ca limba romana este prima disciplina din catalog, ordine care arata importanta ei pentru formarea elevilor.

Luciana Antoci, Inspector General ISJ Iași:

Limba ramane cel mai important instrument de comunicare si liantul in relationarea dintre oameni.

In fiecare an, pe data de 31 august este marcata Ziua Limbii Romane.

Constantin Dram, Profesor Universitar:

Un moment de exceptie pentru orice om care s-a nascut si gandeste in limba romana. Este foarte importanta ideea de limba si ar trebui sa stim cu totii ca de-a lungul istoriei au existat popoare si populatii. Popoarele sunt acelea care au o limba si o cultura, e motivul pentru care a avea o limba inseamna ca poti sa creezi in acea limba si poti aparat chiar de identitatea de limba.

Dupa jurizare, toti participantii au primit diplome din partea organizatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *