Peste 100 de copii internați cu infecții respiratorii la Spitalul ”Sf. Maria”

spitalul de copii

Infecțiile respiratorii sunt cele mai frecvente afecțiuni în rândul copiilor, în acest sezon de iarnă.

Numai în ultima săptămână, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” din Iași au fost internați 112 pacienți.

Dintre aceștia, 82 au fost diagnosticați cu infecții acute de căi respiratorii superioare, iar restul aveau infecții la nivelul căilor aeriene inferioare.

Din acest total de prezentări, 40 la sută dintre cazuri au fost la grupa de vârstă 0-1 an, 12% la 1 an, 14 % la 2 ani, 8 % la 3 ani, același număr de prezentări în rândul copiiilor de 4 ani, 13% la 5- 9 ani, iar restul procentului la grupele de vârstă 10-18 ani. Media prezentărilor în gărzi a fost de 150 de pacienți, dar au fost si zile extrem de aglomerate în care numărul consultațiilor într-o gardă a ajuns la 175”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria”.

Cel mai frecvent, copiii consultați aveau simptome precum durere și inflamație la nivelul gâtului, nas înfundat/ secreții nazale, durere de cap, febră sau tuse.

Simptomele infecțiilor respiratorii superioare sunt durerea în gât, adenofaringita, în vreme ce infecțiile respiratorii inferioare se manifestă prin pneumonie, bronșită și infecții ale căilor respiratorii.