Peste 1.300 de lei amendă pentru bicicliști și cei cu trotinete, din 9 iulie. Pentru ce se aplică?

Peste 1.300 de lei amendă se va aplica din 9 iulie pentru bicicliștii și conducătorii de trotinete care nu respectă anumite prevederi ale Codului rutier.

Cu peste 1.300 de lei vor fi amendați bicicliștii și cei cu trotinete care nu respectă anumite prevederi din Codul rutier. Acestea vor intra în vigoare din 9 iulie. 

Ei trebuie să se supună controlului polițiștilor. Iată despre ce este vorba.

Peste 1.300 de lei amendă pentru bicicliști și cei cu trotinete, din 9 iulie. Pentru ce se aplică?

Biciliștii și conducătorii de trotinete sunt obligați să se supună testării antialcool și antidrog, conform noilor modificări ale legislației rutiere. 

Amenzile ajung la 1.320 de lei. Aceste sancțiuni nu sunt noi. Codul rutier îi sancționa și înainte pe cei care conduceau aceste vehicule sub influența alcoolului, însă noile reguli, care se aplică din 9 iulie, clarifică aspectele legate de sustragerea de la testare, scrie avocatnet.ro.

OUG 84/2024 stabilește introducerea obligativității bicicliștilor și conducătorilor de trotinete de a se supune controalelor antidroguri și antialcool.

Nou act normativ prevede modificarea capitolului din OUG 195/2002 referitor la contravențiile sancționate cu amenzi încadrate în clasa a III-a, prin introducerea unei noi mențiuni, conform căreia ”refuzul conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică de a se supune testării privind consumul de alcool ori substanțe psihoactive” va fi sancționat începând din 9 iulie.

Măsura face parte dintr-o serie de modificări legislative cu impact asupra siguranței rutiere, menite să încurajeze responsabilitatea și prevenirea potențialelor riscuri asociate consumului de alcool sau substanțe psihoactive în timpul conducerii vehiculelor, incluzând acum și  bicicletele sau trotinetele electrice.

Amenzile încadrate la clasa a III-a presupun de la șase până la opt puncte – amendă, adică sume încadrate între 990 și 1.320 lei.

Valoarea punctului de amendă este de 165 de lei, rămânând plafonat până la finalul anului.

Deși Codul rutier prevedea și înainte sancționarea bicicliștilor sau a conducătorilor de trotinete electrice care conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe, noile modificări vin să reglementeze regimul sancționatoriu al obligației acestora de a se supune controalelor făcute în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *