Pesta porcină inflamează România

De mai bine de o saptamana, autoritatile din Romania nu pot sa stopeze raspandirea pestei porcine africane. Daca in nord vestul tarii evoluatia bolii in cele aproape 30 focare depistate este lenta, in sud est evoluatia bolii este agresiva. Autoritatile romane sunt depasite de situatie si au cerut ajutorul expertilor din alte state membre UE. In Moldova, un singur focar a fost depistat pana acum, intr-o gospodarie din judetul Galati.
Insa harta Comisiei Europene cu evolutia focarelor trece granita judetelor Vrancea, Bacau si Vaslui. In vecinatatea regiunii, la Braila s-au consemnat mai multe focare in gospodariile oamenilor. Desi autoritatile au inceput sa omoare preventive toti porcii din satele unde s-a extins epidemia, in anumite localitati reprezentantii Directiilor Veterinare nu au fost lasati de oameni sa sacrifice animalele.
Au fost si moment ridicule cand porci morti au fost vazuti plutind pe Dunare. Cum, lucrurile par scapate de sub control nu se stie cand se va stopa propagarea virusului. In loc de masuri concrete, autoritatile mai fac un studiu, dupa ce conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor s-a intalnit cu reputatul epidemiolog danez, Sten Mortonsen.
“În urma discuțiilor s-a hotărât realizarea, în colaborare, a unui studiu epidemiologic care să analizeze modul în care s-au contaminat gospodăriile populației, pentru a găsi cele mai bune soluții de prevenire a pătrunderii virusului în efectivele sănătoase de porci. De la apariția primului focar de pestă porcină africană în țara noastră, specialiștii ANSVSA sunt în permanent contact și se consultă cu epidemiologi europeni, cu experiență în controlul și eradicarea acestei boli. Experți ai Comisiei Europene au fost prezenți, la începutul lunii iulie, la Tulcea pentru a evalua situația și a sprijini autoritățile române în gestionarea focarelor de boală”, se spune intr-un comunicat al ANSVSA.
Pana acum, din cauza pestei porcine au fost sacrificati peste 12.000 porci domestici si aproape 50.000 porci provenind din ferme comerciale. Din porcii mistreti au fost sacrificate peste 20 exemplare. Desi multi experti ii cer demisia lui Petre Daea, acesta sustine ca trebuie continuata lupta cu pesta porcina. Acesta propune arderea culturilor agricole pe unde au trecut porcii mistreti afectati de pesta porcina africana.