Pestă porcină africană confirmată la 50 de km de Iași

Caz pozitiv de pestă porcină africană la porcii mistreți din Fondul de Vânătoare 2 Negrești, aparținând de AJVPS Vaslui și la porcii mistreți de pe Fondul de Vânătoare 37 Cârja aparținând de AVS Mistrețul.

Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză în data de 08.01.2021, două cazuri de pestă porcină africană ( PPA ) la porcii mistreți vânați pe Fondul de Vânătoare 37 Cârja.

Tot în data de 08.01.2021, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prin buletin de analiză, un caz de pestă porcină africană la un porc mistreț vânat pe Fondul de Vânătoare 2 Negrești.

După confirmarea diagnosticului au fost întreprinse următoarele măsuri:

La solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat în data de 11.01.2021 Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în confirmare la porcii mistreți.

Facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Totodată atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic., a transmis Prefectura Vaslui.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituţia Prefectului – județul Vaslui face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.


Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.