Pesta porcină a băgat frica în crescătorii din Iași

Sharing is caring!

La nivelul judetului sunt 12 ferme comerciale mari cu 17.000 porci. Pentru a-si proteja afacerile, detinatorii fermelor reclama la Directia Sanitar Veterinara pe cei care transporta animale vii. S-au intetit masurile la nivelul judetului din cauza problemelor din sudul tarii. Nimeni nu poate garanta ca virusul nu se va extinde si in nord estul tarii. Reprezentantii DSV-ului impreuna cu Politia Rutiera ii opresc in trafic pe cai cara transporta animale vii si sunt verificate documentele sanitar veterinare. La vama s-a pus covor dezinfectant iar toate transporturile sunt verificate, in special calatorii din Republica Moldova care nu au voie sa aduca alimente in Romania. Si in targuri, jandarmii sunt atenti la cei care incearca sa vanda animale, mai ales ca s-au impus restrictii dure din cauza pestei porcine.

„Deocamdata, judetul Iasi este in afara oricarui pericol. Noi facem toate demersurile pentru a se evita patrunderea virusului pe teritoriul nostru dar oricate demersuri am face noi, trebuie sa stim ca cel mai important vector de raspandire a virsului este omul. Ca sa va dau un exemplu, la unul dintre focarele de la Galati omul si-a adus singur virusul in curte. El era transportator de animale vii, lucra pe TIR, s-a dus exact in zona afectata, in Tulcea, a transportat animale vii de acolo si a venit acasa. Intrand in curtea cetateanului cu porcii bolnavi si-a adus boala acasa”, a declarat  la Tele M, Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iasi.  

In evidentele Directiei Sanitar Veterinare sunt inregistrati aproape 80.000 porci, provenind din gospodariile oamenilor si fermele comerciale.

„Aceasta boala nu are tratament, nici vaccin, iar datorita acestui fapt, singura solutie pentru a evita raspandirea virusului este sacrificarea si uciderea porcilor”, a completat Gabriel Ciobanu.

In prezent, pe teritoriul Romaniei exista aproape 900 focare de pesta porcina africana.

shares