Pesa şi Bozankaya au livrat Iaşului toate cele 32 de tramvaie!

Primăria Iași a încheiat cu succes o nouă etapă în amplul program de modernizare a transportului public. Ultimele două tramvaie achiziţionate cu fonduri europene de la compania Bozankaya au ajuns înaintea sărbătorilor pascale în Depoul Companiei de Transport Public, iar după ce vor fi efectuate probele tehnice, vor fi scoase pe traseele din oraş.

Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie, făcută prin Programul Operațional Regional (POR), este de aproximativ 168 de milioane de lei, adică circa 33,8 milioane de euro, bani care se adaugă celor 163 milioane lei pentru achiziţia celor 16 tramvaie PESA, care deja circulă pe străzile din oraş. Tot prin intermediul POR, Iaşul a obținut 20 de autobuze electrice Solaris, care se află deja la stradă, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă, în valoare totală de 66,7 milioane de lei.

Prin aceeași linie europeană de finanțare, Iașul va beneficia și de 24 de autobuze electrice de 10 metri, în valoare de 64,8 milioane de lei, de la SC BMC Truck&Bus SA. Primele 5 astfel de autovehicule vor ajunge în Iași în cursul lunii viitoare, iar restul vor fi livrate până la sfârșitul anului. Cele 24 de autobuze electrice de 10 metri vor fi folosite în transportul public din Iași astfel: 14 pe ruta 42 (Copou – CUG) și 10 pe traseul 52 (Piaţa Alexandru cel Bun – Pasaj Octav Băncilă – Copou).

Pe de altă parte, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost obţinută deja o finanțare de 211 milioane de lei, adică aproape 43 de milioane de euro, pentru 18 tramvaie noi cu lungimea de 22 de metri.

Tot prin PNRR, Primăria Iaşi va cumpăra 25 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, 25 de stații de încărcare rapidă și 8 stații de încărcare lentă, în valoare de 71 de milioane de lei, adică în jur de 14,4 milioane de euro. „Astfel, grație fondurilor europene, prin POR și PNRR, municipiul Iași va beneficia de 119 de mijloace de transport electrice (50 de tramvaie și 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv circa 150 de milioane de euro! Toate aceste investiții fac parte din programul nostru de modernizare a transportului public și din viziunea de transformare a acestuia într-unul verde, modern și inteligent!”, a transmis primarul Mihai Chirica. 

sursa evenimentul

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!