Persoanele nevaccinate de peste 60 ani din Grecia vor fi amendate cu 100 de euro pe lună

grecia vaccin

foto: Shutterstock/Orpheus FX

Persoanele care nu s-au vaccinat anti-Covid, în vârstă de peste 60 de ani, din Grecia și care nu se vor programa pentru imunizarea cu prima doză până pe 16 ianuarie 2022 vor trebui să plătească o amendă administrativă în valoare de 100 de euro pe lună.

Această sumă va fi depusă într-un fond special care va contribui la finanțarea spitalelor.

Decizia a fost anunțată, ieri, de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a mărturisit că această măsură „l-a chinuit personal”.

Hotărârea a fost luată în urma consultării a 5 date științifice și operaționale:

– 9 din 10 decese cauzate de COVID implică cetățeni cu vârsta de peste 60 de ani

– 7 din 10 pacienţi intubaţi au peste 60 de ani

– 8 din 10 pacienţi intubaţi sunt nevaccinaţi

– În ultima lună, ritmul de creștere a programărilor pentru prima doză de vaccin la grupa de populație de peste 60 de ani este de doar 3% față de 5-15% la alte vârste, în timp ce riscul este invers proporțional pentru această categorie de populație.

– În țări precum Portugalia și Danemarca, care au realizat vaccinarea în proporție de 99% pentru acest grup, presiunea asupra sistemului de sănătate și pierderea de vieți omenești este de până la 10 ori mai mică decât în Grecia.

Pentru că se aproapie sărbătorie de iarnă, guvernul din Grecia va oferi câte un self-test gratuit fiecărui adult, vaccinat sau nu, cu scopul identificării eventualilor purtători asimptomatici ai virusului înainte de Crăciun, în perioada 6 – 12 decembrie și se va repeta în perioada 3-7 ianuarie pentru a monitoriza transmiterea pandemiei în perioada sărbătorilor.

În Grecia, aproximativ 83 % din persoanele de peste 60 de ani sunt vaccinate anti-Covi.