Persoanele cu Sindromul Down au nevoie de sustinerea comunitatii

Ziua Mondială a Sindromului Down se sărbătorește în fiecare an la data de 21 martie, cu scopul de a spori gradul de conștientizare cu privire la aceasta afectiune genetica.Astazi, la Iasi, au fost organizate mai multe evenimente cu scopul de a creste gradul de constientizare in randul populatiei si autoritatilor cu privire lanevoile si drepturile acestor persoane.

Sindromul Down este o tulburare genetica determinata de diviziunea anormala a celulelor, ceea ce rezulta in copierea partiala sau peste medie a cromozomului 21. Acest lucru provoaca modificari de dezvoltare si anumite trasaturi fizice specifice sindromului: intarzieri in dezvoltare – este cea mai frecventa afectiune genetica cromozomiala si anomalii medicale, precum tulburari cardiace sau gastrointestinale. Cu toate acestea, persoanele care au acest sindrom sunt extrem de sensibile, prietenoase si responsabile.

Aurora Vatamaniuc, Președinte Fundatia Star of Hope Iasi:Vrem sa le transmitem mesajul ca nu ii abandonam, ca suntem aproape de ei chiar daca in conditiile actuale sunt atatea schimbari in jurul nostru, sunt tot mai multe probleme care apasa pe umerii parintilor care au acesti copii si faptul ca exista o slaba implicare a statului din punct de vedere financiar in sustinerea acestor servicii. Pentru noi asta conteaza foarte mult ca sa tragem niste semnale de alarma. Chiar daca intre timp s-a schimbat, s-a imbunatatit atitudinea comunitatii fata de aceste persoane, despre faptul ca oamenii privesc altfel insa e nevoie sa investim mai mult„.

Dincolo de sprijinul oamenilor, persoanele cu sindromul Down au nevoie și de autoritati.

Mihai Chirica, Primar Municipiul Iasi:Vorbim despre oameni, oameni care trebuie sa isi gaseasca locul in societate, intr-o normalitate. Star of Hope a fost unul dintre cei mai fideli parteneri a persoanelor cu sindromul Down si a altor categorii de persoane. Au urmarit acest proces de la cele mai mici varste pana cand ei au devenit adulti, au terminat studii superioare, s-au casatorit si si-au intemeiat familii si duc o viata normala„.

La nivelul judetului Iasi exista cateva sute de persoane diagnosticate cu sindromul Down.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *