Persoanele cu deficiente de comunicare beneficiaza de programe speciale la Palatul Culturii din Iasi

palatul culturii

Un proiect inedit în tara noastra! Instrumente alternative pentru a ajuta copiii si tinerii cu deficiente de comunicare sa se bucure patrimoniul cultural si artistic, la Palatul Culturii din Iasi. 
Astazi au fost testate instrumentele alternative si augmentative de comunicare (AAC) realizate pentru a accesibiliza activitatile culturale si artistice în sectorul muzeal si îmbunatatirea abilitatilor profesionale. La actiune au participat doua grupuri de elevi, de la

Proiectul, dedicat persoanelor cu deficiente de comunicare

„Proiectul este dedicat persoanelor cu deficiente de comunicare, din spectrul autism si nu numai, fiind un element de noutate deoarece muzeele nu au în general. Prin aceasta abordare integratoare, noi ne concentram atentia pe acest public tinta ceea ce a determinat reprezentantii proiectului, originari din Italia, sa ofere punctaj maximum.

Concert, este vorba despre o colectie de pictograme care înlocuieste, însoteste si augumenteaza limbajul obisnuit, clasic. Ne-am axat pe a simplifica comunicarea clasica, provocarea fiind tocmai aceasta, de a aduce mesajul muzeal cât mai aproape de publicul tinta. Persoanele nonverbale comunica foarte mult pe baza de vizual, motiv pentru care aceste pictograme ajuta la întelegerea informatiilor din cadrul fiecarui muzeu, dar si elemente de orientare, de ajutor, acolo unde este cazul.”, a explicat dr. Coralia Costas, consilier, Sef Sectia Relatii Publice, Marketing, Logistica, Proiecte si Programe.

Vizitatorii au posibilitatea de a întelege, prin intermediul unor instrumente speciale, o harta senzoriala a celor patru muzee din cadrul Palatului Culturii, un ghid concentrat pe Muzeul de Arta si Muzeul de Istorie al institutiei, care este amplasarea spatiului muzeal, ce elemente de noutate vor gasi pe traseu, pentru informatii despre densitatea luminii din fiecare sala, elementele muzice, dar si detalii despre atractiile principale ale fiecarui muzeu.  În cadrul proiectului vor avea loc patru vizite ale unor elevi din municipiul Iasi, dar si din zona Moldova.

„Proiectul este o ocazie de aparteneta la grup, dar mai ales toata interactiunea si experienta pe care au trait-o elevii din cadrul Asociatiei noastre ne-a determinat sa credem ca ei îsi doresc sa participe la astfel de activitati. Acestia s-a bucurat si de calatoria în sine, alaturi de un grup bine organizat, de a vizita un muzeele, de a recepta informatii de la persoane straine lor, au fost foarte receptivi la toate activitatile desfasurate astazi si am obsercat ca nivelul lor de concentra si atentie a fost ridicat pentru ca si informatiile au fost cu adevarat captivante”, a marturisit Cecilia Hamza, Asociatia Suntem Diferiti. De asemenea, la actiune au participat si elevi din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Neamt.

Copiii se acomodeaza usor la mediile noi

„Cel putin pentru copii nostri, care au dificultati de auz, mi se pare foarte potrivit, mai ales pentru personalul care lucreaza cu ei si nu cunoaste limbajul mimico-gestual. Instrumentele au fost atent gândite, copii au recunoscut toate locurile, au identificat doar acele elemente pe care chiar le-au vazut si asta ne-a bucurat foarte mult. Ei se acomodeaza foarte usor la medii noi, am fost într-adevar putin stingheri la început, dar pe masura ce au început sa participe la activitatile practice si s-au simtit siguri pe loc, pe oamenii noi, totul s-a desfasurat întocmai cum am sperat, chiar mai bine. Dupa ziua de astazi am ajuns la concluzia ca si la noi la centru am putea implementa un astfel de model de pictograme, fie de la centru, fie de la cabinetele medicale la care acestia merg sau pur si simplu din situatiile pe care acestia le-au de realizat de zi cu zi, se observa ca o astfel de îndrumare i-ar determina sa interactioneze mai facil cu anumite situatii.”, a conchis Laura Iuliana Ciudin Cucos, asistent social la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Neamt.

Instrumentele de Alternative si Augmentative de Comunicare vor fi disponibile în cadrul muzeal. Echipa proiectului este constituita din organizatiile: Solidarietà e Lavoro Società Cooperativa Sociale O.N.L.U.S – Italia, Uovonero – Italia, Platon M.E.P.E – Grecia, Domspain Slu – Spania, Szczecinska Szkola Wyzsza Collegium Balticum – Polonia, Apel – Associação Promotora do Ensino Livre – Portugalia.