Pericolul West Nile n-a trecut, autoritatile sunt in alerta

west nile

Virusul West Nile continuă să facă victime și în această vară, cea mai recentă fiind înregistrată saptamana trecuta, când, un bărbat de 60 de ani, din Calarasi, a fost declarat decedat, în urma intepaturii unui țânțar purtător al maladiei necruțătoare.

Numărul persoanelor infectate cu virusul West Nile este în creștere, in Romania si a ajuns la șapte, acestea fiind în județele Galați, Călărași, Tulcea și București.  La Iasi, nu s-a inregistrat, pana in prezent, nicio imbolnavire cu virusul ucigas.

Carmen Dorobat, manager Sp. de Boli Infectioase Iasi: „Nu am avut cazuri confirmate cu virusul West Nile, primim ajutorul colegilor de la Directia de Sanatate Publica, ce urmaresc cazurile Ministerului Sanatatii. Subliniez faptul ca exista alerte in zona de Sud Est a Europei, ne si asteptam virusul a fost prezent in zonele de litoral si in special, in Turcia”.

Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi si sa se prezinte la medic daca apar febra, durerile de cap si varsaturile.

„Trebuie sa fim atenti la tot ce inseamna intepatura de tantar, sa preferam zone care au beneficiati de dezinsectie de la nivelul autoritatilor locale, sa ne protejam noi pe cat posibil de aceste intepaturi si sa fim atenti daca apare febra, dureri de cap si varsaturi sa ne prezentam imediat cabinetul medicului infectionist”, a adaugat Carmen Dorobat.

Ni se mai recomanda să utilizam substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, substanţe insecticide în locuinţă, să împiedicam pătrunderea ţânţarilor în casă, să asiguram desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei si să îndepărtam recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.