Pericolul din carnea de porc | Dr. Tudor Ciuhodaru: „Sunt bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari” | Riscurile la care se expun românii

Se apropie sărbătorile, iar foarte mulţi dintre noi alegem pentru masa de Crăciun, carnea de porc. Cârnaţii, caltaboşul, lebărul sau toba sunt cele mai căutate alimente în această perioadă.

Mare atenție de unde cumpărați carnea. Este foarte important să cumpărați carnea doar din unitățile autorizate. Iar cei care vor tăia porcul în gospodării sunt sfătuiți să ducă carnea la un laborator. Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit la Antena 3 CNN despre pericolele la care se expun oamenii care consumă carnea de porc preparată greșit sau cumpărată din locuri neautorizate.

„Românii ocupă locuri fruntașe în Europa, privind consumul de carne de porc. Dacă ați consumat carne infectată este foarte important să mergeți la spital, mai ales dacă apare febra, tulburările digestive sau respiratorii.

Din punct de vedere infecțios, riscurile sunt foarte importante. În carnea de porc sunt foarte multe bacterii care pot provoca boli grave. 

Trebuie respectate cu strictețe normele de igienă, iar carnea trebuie preparată corect. Nu depozitați carnea crudă alături de alte alimente din frigider. Încercați să consumați doar carne bine preparată termic. Este doar o soluţie, deşi nu întotdeauna rezolvă problema. Sunt bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari.

Simptome cu care ne putem confrunta ducă consumarea de carne de porc infectată 

Printre cele mai întâlnite simptome sunt: diaree, dureri abdominale, dureri musculare sau fenomene neurologice şi chiar decese. Printre cele mai comune simptome sunt starea de rău, scăderea apetitului, scăderea în greutate, iar în cele mai severe cazuri se poate ajunge la convulsii, atunci când parazitul migrează spre creier. 

Când vine vorba de gravide, listerioza poate duce la riscul de avort, de naștere prematură, lucruri care nu sunt de neglijat. Prevenția este cea mai importantă  în astfel de situații. 

Din punct de vedere alimentar, carnea de porc asigură jumătate din aportul necesar proteic în fiecare zi, 15% din cantitatea de fier şi 15% din cantitatea de zinc”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *