Pericol de avalanşă în masivul Ceahlău

risc_avalansa

Salvamont Neamţ a emis o avertizare de pericol de avalanşe în masivul Ceahlău, după ce astfel de fenomene au fost observate în imediata vecinătate a Cabanei Dochia. Salvamontiştii spun că, deşi avalanşa observată a fost de mici dimensiuni, era suficient de puternică să facă victime dacă ar fi surprins oameni în calea sa.

Potrivit salvamontistilor nemteni, avalanşa s-a ‘spart’ deasupra traseului Cascada Duruitoarea – Piciorul Şchiop – Cabana Dochia şi nu au existat persoane surprinse.

‘Prima avalanşă observată de echipa de serviciu din baza Dochia s-a produs în acest sfârşit de săptămână în imediata vecinătate a Cabanei Dochia, mai exact pe faţa vestică a Vârfului Lespezi, spre schit. Grosimea faliei a fost de 60 centimetri, iar lungimea de 40 metri. O avalanşă de mici dimensiuni, dar suficient cât să antreneze în cădere un grup de oameni şi să-i zdrobească de stânci’, au scris salvamontiştii pe pagina de Facebook a instituţiei.

Salvamontiştii susţin că, deşi stratul de zăpadă nu este foarte mare, consistenţa acesteia cât şi depozitele formate pe versanţi fac posibilă producerea acestui fenomen încă de la începutul acestui sezon de iarnă.