Performante pe stomacul gol

rugby poli iasi

Încă o lovitură pentru echipele sportive din Iași. Deși multe dintre ele sunt recunoscute la nivel național, cu rezultate notabile de-a lungul timpului, prea puțini bani sunt alocați din bugetele autorităților locale și județene. Anul acesta, cluburile sportive din Iași au avut posibilitatea de a aplica pentru finanțare de la Consiliul Județean Iași, însă doar o mică parte dintre ele au fost eligibile. Banii s-au împărțit către cluburi necunoscute, în timp ce grupările de tradiție nu au primit nimic.

Consiliul Județean Iași a alocat anul acesta un buget de 1,5 milioane de lei pentru proiecte de sport, cultură, tineret, mediu și promovare turistică. Astfel, cluburile au putut aplica pentru una din liniile de finanțare. Sportul de performanță a fost finanțat cu 400.000 de lei, iar cel de masă cu 100.000 de lei. Având în vedere faptul că mai toate sporturile din Iași se confruntă cu probleme financiare, inclusiv cluburile mari orice suma era binevenită. Doar că, banii s-au dat pe criterii știute doar de șefii Consiliului Județean. Unul dintre proiectele respinse a fost al Asociației Județeană de Rugby.

„Toate celelalte sporturi, implicit și rugby este foarte prost finanțat. Ce înseamnă asta? Cu excepția momentului actual în care beneficiem din partea Consiliului Local și a Primăriei de o sumă bună pentru echipa de rugby masculin. Poate lumea nu știe, dar noi avem echipa de rugby feminin care este sport olimpic și care în ultimii ani a câștigat de zece ori campionatul. Aceste fete nu primesc finanțare absolut de nicăieri decât prin intermediul Clubului Politehnica”, a declarat Cornel Ghenea, președinte Asociația Județeană de Rugby Iași.

Banii aceștia ar fi fost o mană cerească pentru tinerii care vor să facă sport.

„Susținerea acestor echipe din partea comunităților locale este extrem de redusă și atunci orice ban pe care l-am fi primit ar fi fost bine venit. Vreau să vă spun atât. Avem niște copii de la Gârbești care vin la antrenamente la rugby la domnul profesor Popa și care nu au cu ce veni și nu au cu ce să se ducă acasă”, a explicat Cornel Ghenea, președinte Asociația Județeană de Rugby Iași.

Și dosarul Clubului Sportiv Politehnica Iași a fost respins pentru că nu a respectat prevederile Ghidului solicitantului.

„Proiectul a fost respins pentru că în ghidul solicitantului nu era precizată perioada de eligibilitate a proiectului. Eu am presupus că dacă pe 15 aprilie se termină și pe 1 mai pot să dau drumul la proiect având în vedere faptul că sportul funcționează pe tot parcursul anului, aceste echipe se antrenează, joacă și am zis că la 1 mai e ok numai că ei aveau prevăzut că de la 1 iunie. Nu am știut lucrul acest. Și cei de la Consiliul Județean ar fi putut avea, poate, dorința de a ne atrage atenția. Realitatea este că nu vom primi niciun leu”, a declarat Vasile Manole, președinte CS Politehnica Iași.

Clubul ar fi putut folosi această finanțare pentru susținerea performanței sportivilor.

„Noi suntem club de stat, care reprezintă Iașul, județul la cele mai importante competiții la superligă, la seniori, nu reprezentăm un club mic de copii. Putea să ne atragă atenția că nu suntem eligibili dacă punem de pe 1 mai”, a explicat Vasile Manole, președinte CSP Iași.

Pe de altă parte, autoritățile administrative spun că au fost admise doar dosarele care au respectat legislația în vigoare.

„Evident că e ușor să spunem că Consiliu Județean alocă bani foarte puțini pentru sport. Nu am avut pretenția ca prin finanțarea CJ vom rezolva problema sportului ieșean care este una mult mai gravă. Am văzut comentarii în care se insinua faptul că o anumită entitate pentru că este foarte notorie sau toată lumea o știe ar merita de la sine finanțare, iar altele de care nu știe publicul larg poate că nu ar trebui să fie finanțate vreau să știți că în ghid nu există un asemenea punctaj al notorietății”, a declarat Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.

Din cele 15 cluburi care au aplicat pentru finanțare de la Consiliul Județean doar patru au fost eligibile.