Performanță la Iași fără sprijinul autorităților

Sportivii ieșeni fac performanțe la înot chiar dacă Iașul nu are un bazin olimpic în care să se poată pregăti. Unul dintre exemple este Rareș Soroceanu, un băiat în vârstă de 10 ani care, de ani de zile, obține primele locuri la campionatele naționale de înot. Despre ce înseamnă să faci performanța în sport fără a avea susținerea autorităților, veți vedea în cele ce urmează.
Rareș este campion la înot la proba de 50 de metri braț, la categoria de vârstă zece ani. În ultimii ani a participat la zeci de competiții unde a câștigat primele medalii și are de gând să fie cel mai bun sportiv, în ciuda vârstei fragede pe care o are. Acum, băiatul se antrenează de cinci ori pe zi la un bazin privat și este unul dintre cei mai serioși sportivi pe care antrenorii de la un club sportiv din Iași îi are.
„Eu m-am apucat de înot, efectiv, și am început să înot din ce în ce mai mult până a început să-mi placă. A fost foarte emoționant. Plângeam de emoție, efectiv și am avut o probă sau două”, a explicat Rareș Soroceanu, sportiv.
Atunci când s-a apucat de acest sport avea numai cinci ani, iar părinților nici nu le trecea prin gând că fiul lor avea să fie un adevărat campion.
„L-am dat la înot, la inițiere pentru că avea foarte multă energie. S-a antrenat cu Maria, după care după jumătate de an, ea ne-a propus, după ce a văzut potențialul și mi-a propus să înceapă la grupa de performanță. Dacă la început practica înotul într-o piscină de șase metri, l-am schimbat și am mers la un alt club particular. Rareș este super îndrăgostit de înot, muncește foarte mult. Antrenamentul este de două ori pe zi, de luni până vineri, uneori și sâmbăta”, a spus Anca Soroceanu, mama lui Rareș.
Performanța în sport se face doar cu multă muncă și susținere. Din păcate, Rareș este sprijinit financiar doar de părinți.
„Emoțional suntem alături de el. De fiecare dată când am avut o deplasare s-a făcut pe cheltuiala noastră. referitor la echipamente, totul se face din buzunarul nostru. Am încercat să găsim sponsori, lumea este destul de sceptică”, a mai spus Anca Soroceanu, mama lui Rareș.
Iașul trebuia să aibă încă din anul 1990 un bazin olimpic, însă din cauza unor formalități legate de terenul pe care trebuia să fie construit, totul a rămas în faza de proiect.
„A fost și o problemă de fonduri pentru că investiția a fost din ce în ce mai costisitoare. Nici pe programe europene nu ne-am încadrat pentru acest bazin, prin urmare există o corespondență între Primăria Iași și minister pentru a se putea da acea hotărâre de trecere a bazinului către Primăria Iași și Universitatea Tehnică”, a declarat Sorin Iacoban, director administrativ UTI Iași.
Un bazin olimpic i-ar ajuta mult mai mult pe sportivii ieșeni să facă performanță.
„Antrenându-ne într-un bazin de 25 de metri, mergând tot timpul la competiții, ele se desfășoară într-un bazin de 50 de metri, psihologic copii fac o întoarcere. Aici ar fi diferența, în schimb avem și aici toate condițiile”, a menționat Luca Florentin, antrenor înot.
Acum, Rareș are o singură dorință.
„Să trag cât mai tare și să ajung campion național la cât mai multe probe. Tristat Club Iași!”, a spus Rareș Soroceanu, sportiv.