Perete cu mesaj de solidaritate pentru medicii din linia 1, în fața Spitalului de Boli Infecțioase

e809a147-ac55-4d25-a1bb-6965a20a9cae

Mesaj de solidaritate cu medicii din Linia 1, pe un perete din fata Spitalului de Boli Infectioase.  In semn de sustinere pentru cadrele medicale care de mai bine de jumatate de an sunt expusi coronavirusului, un grup de oameni, in frunte cu un artist stradal au dat „viata „ unui perete gri.  Investia se ridica la 20 000 de lei, iar vopseaua folosita are efect de purificare a aerului.

In cele mai grele momente, se cauta mangaiere in lucruri simple. In Iasi, speranta  se reflecta pe un perete din fata spitalului. Cine se face vinovat de  zambetul medicilor de la Spitalul de Boli Infectioase?

Artistul Harcea-Parcea are la activ zeci de desene simbolice prin care a dat culoare, si “viata”, zidurilor parasite si peretilor murdari.

De cateva zile lucreaza la un perete, care a prins forma usor, cu ajutorul tuburilor de vopsea. Nu ar fi o noutate ca promoveaza buna dispozitie. A facut asta in repetate randuri. Acum promoveaza si un mediu curat, fara vopsea toxica.  Astfel,  primul „portret„ al sperantei este pictat cu vopsea purificatoare de aer. In partea stanga a peretelui este  marea, iar in dreapta muntele, exact de ceea ce au nevoie bolnavii Covid: de aerosoli, briza si prospetimea naturii.  Insa, povestea desenului este mult mai complexa.

Harcea-Parcea – artist stradal

Personajul manuieste  un penson care se termina cu un bec. Simbolizeaza cumva „lumina de la capatul tunelului„, optimismul

In bec este un copac care este compus dintr-o mana si un creier, simbolizand cumva importanta educatiei si a ganditului la rece.

Este prima interventie in care lucrez asa, se foloseste si o vopsea speciala purificatoare de aer,ce vine in forma de pudra. Pudra respective trebuie preparata cu apa, apoi pigmentata cu nuantele dorite.

Tema a fost aleasa, iar artistul a trecut la treaba. Nu este atat de simplu insa. Proiectul la care lucreaza Harcea-Parcea,  a costat  20 000 lei. Pictura are loc in cadrul festivalului Street Delivery 2020 care de asemnea , a avut un mesaj de intoarcere la normalitate.

Mircea Meriacri- coordonator priect„ Iasi Capital Tineretului din Romania„

Se vrea a fi un mesaj de solidaritate impotriva COVID-19. Pentru ca stim cu totii ca este o perioada destul de deficila, acesta este si motivul pentru care am ales acest zid. Fix in fata Spitalului Clinic de Boli Infectioase.

Consideram ca, dincolo de dezechilibru sau panica pe care o resimtim in comunitate este nevoie de cat mai multe mesaje care sa ne aduca la normal si usor, usor sa incercam facem fata acestor provocari.

Locul a fost gasit usor si la fel de simplu a fost convins si proprietarul cladirii. Ana Nazarie si-a donat cei 130 metri patrati de perete pentru un mesaj colorat fara a sta prea mult pe ganduri.Astfel, in momentele in care cedeaza cadrele medicale, acestea isi regasesc speranta doar deschizand fereastra de la spital.

Ana Maria Nazarie – proprietar

Ideea este de a inveseli, de a aduce un pic de culoare intr-o perioada atat de indelungta in care suntem tristi si ingrijorati. Poate putina culoare, chiar daca este pe un perete, in momentul in care trecem pe langa el ne aduce putina speranta.

De-a lungul timpului, falsii artisti stradali au pus eticheta negativa pe talent. 

Insa, echipa talentata a Iasului a schimbat legile firii si au aratat ca un perete colorat nu insemna  doar vandalizare, ci educare si ruperea limitelor impuse de societate.