Percheziții la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Bacău și la domiciliile unor funcționari publici. Parchetul European anchetează o fraudă de 1,6 milioane de euro

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca și Iași (România) a efectuat, joi, percheziții în 17 locații, inclusiv în instituții publice, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 1,6 milioane de euro în legătură cu fonduri europene și naționale destinate promovării ocupării forței de muncă.

Perchezițiile au avut loc la domiciliile unor funcționari publici și în șase instituții publice – dintre care patru situate în județul Bacău și două în județul Neamț. Unsprezece persoane vor fi aduse la sediul EPPO din Iași pentru a fi interogate, anunță Parchetul European într-un comunicat de presă.

„BCCO efectuează o percheziție la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bacău și Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă bacău. Am fost informați că se efectuează procedurile conform legislației de verificare a unor dosare ce au fost obiect al activității noastre cu finanțare europeană”, a declarat Daniela Bălan, purtător de cuvânt al AJOFM pentru Plus TV.

Funcționarii publici sunt bănuiți că au sprijinit un grup infracțional organizat care face obiectul unei anchete, acceptând depunerea de documente falsificate, eliberând documente false și coordonând pregătirea formală a dosarelor, pentru a justifica plăți din fonduri europene. Percheziții au mai fost făcute la începutul acestui an, în 15 februarie 2023.

Potrivit anchetei, grupul de crimă organizată a înființat șapte societăți fictive, în scopul de a obține în mod fraudulos subvenții naționale și ale UE, menite să ajute șomerii să își îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare. Potrivit anchetatorilor, suspecții au angajat 197 de persoane sub pretexte false, fraudând astfel bugetul UE și bugetul național cu o sumă totală de 1,67 milioane de euro (85% aparținând bugetului Uniunii Europene și 15% bugetului național al României).

Perchezițiile domiciliare au mobilizat zeci de polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, precum și de la Brigada de Operațiuni Speciale și Jandarmeria Română – Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău.

Investigaţiile au fost începute în luna decembrie 2021 de către autorităţile din România şi preluate, ulterior, de către procurorii din cadrul EPPO Iaşi.

sursa ziaruldebacau.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *