Percheziții într-un dosar pentru vaccinarea „la chiuvetă”. Cadrele medicale au primit mite între 150 și 300 de euro

vaccinare

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție au pus în executare 12 mandate de percheziții domiciliare, 14 mandate de aducere și au efectuat 11 percheziții asupra unor autovehicule în județul Mehedinți, într-un nou dosar privind vaccinarea „la chiuvetă”. Potrivit anchetatorilor, mai mulți medici și asistenți medicali luau mită între 150 și 300 de euro pentru fiecare vaccinare falsă.

Activitățile se efectuează într-un dosar penal în care sunt cercetate mai multe cadre medicale, asistenți medicali și medici din cadrul a trei cabinete medicale individuale pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, fals intelectual, fals informatic și uz de fals.

În fapt, lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Mehedinți au fost delegați de procurorul de caz să efectueze activități de urmărire penală cu privire la împrejurările în care, în schimbul unor sume de bani primite de la persoane interesate, cadrele medicale au simulat actul de vaccinare împotriva virusului SARS-COV2, după care au atestat în registrele de evidență ale cabinetelor medicale, contrar realității, că persoanelor respective li s-a administrat vaccinul.

De asemenea, au implementat în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (R.E.N.V) date neconforme cu realitatea, făcând astfel posibil ca persoanele interesate să obțină adeverințe de vaccinare și certificate verzi de vaccinare COVID-19, în mod ilegal, eludând astfel restricțiile impuse de autoritățile române.

În activitatea infracțională derulată, cadrele medicale au fost ajutate si de intermediari (persoane din anturajul acestora) care se ocupau de racolarea persoanelor interesate de obținerea de adeverințe de vaccinare fără a se imuniza efectiv, de colectarea sumelor de bani cu titlu de mită de la beneficiari, sume cuprinse între 150 și 300 euro pentru fiecare imunizare fictivă, precum și de remiterea ulterioară a banilor către acestea.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare, se urmărește identificarea și ridicarea bunurilor și înscrisurilor ce fac obiectul prezentei cauze, a sumelor de bani ce ar putea constitui obiectul infracțiunilor de corupție și alte bunuri relevante pentru probarea întregii activități infracționale.

În cauză, s-a beneficiat de sprijinul D.G.A – Structura centrală, Serviciile Județene Anticorupție Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Caraș-Severin și al Grupării de Jandarmi Mobile ”Frații Buzești” Craiova.