Percheziții ale Parchetului European, la Galați

Parchetul European (EPPO) a făcut opt percheziții în județul Galați, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 1,7 milioane de euro care implică proiecte pentru sisteme de irigații, finanțate de UE.

„În discuție este o cooperativă agricolă care a obținut finanțare pentru două proiecte de modernizare a sistemelor de irigare, în valoare de 1,7 milioane de euro (8,6 milioane de lei). Potrivit anchetei, procedura de achiziție publică pentru selectarea unei firme care să execute proiectele a fost manipulată, pentru a beneficia de o firmă prestabilită, deținută de mama unuia dintre membrii cooperativei. Se înțelege că reprezentanții legali ai cooperativei și ai societății selectate au depus documente false care atestă că beneficiarul fondurilor nu se afla în conflict de interese cu societatea care i s-a atribuit contractul, inducând astfel în eroare Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) a României. .

În cadrul perchezițiilor de astăzi (miercuri, n.r.), o parte dintre persoanele anchetate au fost aduse la Parchetul General Iași pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți. Trei suspecți au fost puși sub control judiciar timp de șaizeci de zile, cu interdicția de a contacta alte părți din proces, precum și prezentarea periodică obligatorie la sediul de poliție a locului de reședință.

Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE și orice cheltuieli judiciare, EPPO a confiscat și șase loturi de teren (în valoare de aproximativ 500 000 EUR) și a înghețat conturile bancare deținute de suspecți.

Această anchetă a mobilizat zeci de polițiști din Structura de Sprijin a procurorilor europeni delegați în România, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Galați. ) și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Galați (Inspectoratul Județean de Jandarmi ‘Dunărea de Jos’ Galați)”, transmit procurorii Parchetului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *