Pepiniera Galata produce anual peste doua mii de puieti forestieri

Una dintre cele mai vechi pepiniere din Romania se afla la Iasi. Aceasta a fost infiintata la 1865, pe vremea domnitorului Cuza, iar la ora actuala inca functioneaza pe aceleasi principii. Pepiniera se afla in Galata, iar iesenii s-au obisnuit ca an de an sa-si asigure puieti forestieri de acolo. Totodata, pepiniera asigura activitatea impaduririlor din zona noastra, dar si materialul pentru multitudinea de constructii, case si cartiere care se ridica in jurul Iasului.

Pepiniera „Galata” produce o gama diversa de arbori si arbusti ornamentali din diverse specii de rasinoase si foioase. Suprafata actuala este de 14.3 ha, iar aproximativ doua sute mii de bucati de puieti forestieri sunt produsi anual.

Daniel Suhani – Inginer silvic in cadrul Directiei Silvice Galata:

„Fiecare are planul lui de culture, fiecare pepiniera isi organizeaza activitatea in asa fel incat sa acopere necesitatea celor care apeleaza la dansii. Noi, de exemplu, suntem structurati pe puieti forestieri pentru ca prima data trebuie sa asiguram  viitorul padurilor noastre, si totodata, complemetar, asiguram si puietii ornamentali. Puietii ornamentali de la noi au un mare avantaj ca nu sunt crescuti ca si numar, sau, sa spunem asa, industrial. Sa realizam un numar mare de puieti cu costuri cat mai mici, nu.”

Pepiniera din Galata a fost predestinata sa produca puieti forestieri pentru a acoperi colinele din jurul Iasului.

Daniel Suhani – Inginer silvic in cadrul Directiei Silvice Galata

„Sunt aclimatizati, adica speciile ornamentale pe care le avem noi sunt sunt in special rasinoasele care in zona noastra atrag destul de mult, iar toata lumea stie ca bradului la munte ii place si nu la loc sez. Pentru ca l-am adus la sez a trebuit sa il aclimatizam si aceasta aclimatizare presupune si o numita pierdere si noi ne asumam aceste pierderi. Puietii pe care ii livram sunt puieti aclimatizati, puieti care sunt plantati in solul de acolo si vor pleca la om acasa cu ballot de pamant la radacina.”

Pepiniera Silvica Galata produce o gama variata de arbori si arbusti forestieri si ornamentali, foioase si rasinoase, aclimatizati cu regiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *