Pepiniera „Galata”, locul unde pădurile renasc

WhatsApp Image 2022-11-03 at 10.17.44

Pepinierele Direcției Silvice Iași produc anual sute de mii de puieți de arbori și arbuști. Unii dintre aceștia sunt plantați în păduri, iar o parte sunt vânduți diferitelor instituții și persoane fizice. Activitatea Pepinierei din Galata este foarte importantă pentru că livrează un număr mare de puieți pentru Direcțiile Silvice din țara, care vor să reîmpădurească anumite zone.

La câteva minute de municipiul Iași se află Pepiniera „Galata”. Aceasta este administrată de Direcția Silvică Iași si este locul în care se produce o gamă diversa de arbori și arbuști ornamentali din diverse specii de rășinoase și foioase. Prima atestare documentară a pepinierei datează din anul 1964, însă reprezentanții Direcției Silvice Iași spun că ea funcționează încă din 1830, fiind una dintre cele mai mari din România.

Pepiniera silvică Galata datează din anul 1864, este de pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza, este cea mai veche pepiniera la nivel de țară. Ea a fost de atunci păstrata ca și destinație, producerea de puieți forestieri și ornamentali. Ea are o suprafață de 13,2 hectare. În cultură avem o suprafață de 11 hectare din care 7,4 hectare sunt puieți ornamentali și 3 hectare sunt puieți forestieri. De aici pot spune că începe producerea și creșterea noii păduri pe care vrem sa o reînființăm pe o suprafață de teren, a spus Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași.

Deși are o echipa mică, formata din numai cinci angajați, pepiniera produce periodic sute de mii de puieți. Cei mai mulți sunt arbuști ornamentali însă există și o secțiune unde sunt crescuți de la zero puieți forestieri. Vorbim despre molid, brazi, stejari, hibiscus, tuia, ienupăr, chiparos, tei, castan, salcâm. Întregul proces de însămânțare și de creștere este unul foarte îndelungat, care necesita atenție, grijă și multe resurse. Spre exemplu, un puiet de stejar sau de molid are nevoie de trei-patru ani pentru a ajunge la o lungime de câțiva centimetri pentru a putea fi plantat.

De exemplu, în primăvară am folosit undeva la 600.000 de puieți pe cele 90 de hectare care le-am plantat. Restul de puieți le dam la alte Direcții Silvice care au deficit în astfel de puieți pe care îi producem noi. De asemenea, o parte din puieții forestieri îi valorificam la diferite persoane. Facem și sponsorizări pentru UAT-uri sau pentru persoanele fizice. Daca este cazul acordam și asistență tehnică pentru lucrările de împădurit, a mai spus Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași.

Pepiniera este împărțită în doua secții, una pentru producerea puieților forestieri, aproximativ 200.000 mii de bucăți anual și una pentru producerea și formarea puieților ornamentali. Aceștia ajung de cele mai multe ori în spatiile verzi din oraș sau în grădinile ieșenilor, bineînțeles, contracost. În ultimii ani, vremea le-a dat bătai de cap celor care administrează pepiniera pentru că există anumite specii care au nevoie de multa apă.

Proporțional, cantitățile de apă se împart pe specii, dar și după rădăcina pe care o formează. Spre exemplu, un chiparos de baltă dezvoltă o rădăcină mai la suprafață și are nevoie de o cantitate mai mare de apă. Spre exemplu, o tuia columnară necesită irigare la un interval de trei – patru zile. În schimb, chiparosul și ienupărul necesită apa aproape zilnic sau maxim la 24 de ore, cam 15-18 litri, a explicat Marius Suculiuc, inginer silvic Pepiniera „Galata”.

Prețurile variază în funcție de specia arborilor și dimensiunile pe care le au. Spre exemplu, un puiet de tuia costa între 25-40 de lei, unul de molid intre 35-75 de lei, unul de tei – 40 de lei. Când vine vorba de arborii forestieri, prețurile sunt ceva mai mici de 10 lei pentru un pui de castan sau stejar. Cele mai scumpe sunt coniferele care pot ajunge la 130 de lei pentru un pui de brad argintiu sau de 110 lei pentru un molid argintiu.