Pepiniera din județul Botoșani cu 700 de specii de plante

308794710_472023411608360_2576118085614520729_n

În județul Botoșani este una dintre cele mai mari și mai dezvoltate pepiniere de plante ornamentale și fructifere din Moldova. A pornit totul dintr-o pasiune și în timp a devenit o afacere profitabilă. Acum, pepiniera este întinsă pe o suprafață de șapte hectare și sunt aproximativ 600-700 de specii de plante.

În urmă cu 13 ani, silvicultorul Constantin Puiu a vrut să-și facă o mică pepinieră în comuna Șendriceni și a început cu câteva plante. Acum are 600-700 de specii care se adaptează solului și climei noastre.

Am început în primăvara anului 2009, pe un teren care era practic o mlaștină, la marginea satului Stracova, în imediata vecinătate a orașului Dorohoi. A început ca o pasiune pentru plantele ornamentale, ulterior dezvoltându-ne într-o bază de plante ornamentale și fructifere, în general de plante pentru grădină. În paralel cu activitatea de comercializare a plantelor pe care le importăm din Polonia, dezvoltăm și o activitate de producție a plantelor. La ora actuală, avem o pepinieră de circa șapte hectare culturi în câmp unde creștem arbori, arbuști, conifere, a spus Constantin Puiu, silvicultor.

Sunt plante care se aclimatizează perfect la solul nostru, sunt plante cunoscute, dar sunt și plante noi introduse pe piață, cum ar fi sălcioara comestibilă sau aronia. Aronia a devenit foarte populară în ultimii ani. Primele plante au fost aduse de către noi prin 2012. Dacă în urmă cu 20 de ani nu știa nimeni de aronia, acum a devenit o plantă omniprezentă și chiar o afacere pentru mulți cultivatori.

Am vândut și în străinătate, în special la românii plecați în străinătate. La ora actuală acoperim toată țara. Cele mai multe plante le vindem în București, dar avem mulți clienți din Iași, Suceava, Botoșani, a mai spus Constantin Puiu, silvicultor.

În pepiniera din Șendriceni lucrează aproximativ 20 de persoane, toți din această comună.