Penurie de cereale anul viitor. Recolta Ucrainei va scade cu aproape 300%

foto_cereale

Problemele de logistică și de alimentare cu energie electrică în timpul exportului de produse agricole din Ucraina fac neprofitabilă cultivarea culturilor de cereale, prin urmare, în 2023, recolta totală din țară va fi redusă de trei ori față de nivelul record de dinainte de război, la 40 de milioane de tone de la aproape 120 de milioane de tone.

Reducerea recoltei la rate atât de scăzute este deja inevitabilă din cauza situației economice actuale din țară, dar prin finanțarea sectorului agricol, Ucraina poate obține o creștere a recoltei de până la 70 de milioane de tone până în 2024, a declarat Rafael Goroyan, proprietarul holdingului de comercializare a cerealelor Prometey, într-un interviu acordat Interfax-Ucraina.

„Anul trecut, au fost recoltate 120 de milioane de tone de cereale și oleaginoase, anul acesta au scăzut deja la 60 de milioane de tone, iar anul viitor, conform previziunilor mele, vor fi 40 de milioane de tone, adică o scădere de 300%! În același timp, întreaga infrastructură a Ucrainei este adaptată pentru o recoltă de 120 de milioane de tone și chiar mai mult, asta este ceea ce am realizat în 30 de ani de independență. Întreaga infrastructură este proiectată pentru 120 de milioane de tone – mașini, vagoane, gări, porturi, lifturi – dar nu va fi nicio marfă!”, a declarat șeful Prometey în interviu.

„Va exista o penurie foarte mare de grâu, orz și porumb. Va fi suficientă floarea-soarelui și soia, acestea fiind culturi cu marje mari de profit, iar porumbul nu va fi semănat. Acum este scump la uscat, recolta din acest an nu poate fi recoltată, nu poate fi exportată – și atunci, când vom câștiga războiul (și cred că se va întâmpla foarte curând), se vor deschide porturile, va apărea lumina și vom avea o penurie de produse”, a adăugat el.

Potrivit lui Goroyan, reducerea recoltei de cereale va duce la o prăbușire a valorii activelor de infrastructură din Ucraina, cum ar fi porturile, elevatoarele și vehiculele, precum și la o creștere bruscă a prețurilor mondiale la grâu, porumb și orz. În acest sens, reducerea recoltei de grâu este deosebit de gravă, deoarece aceasta este o cultură „politizată” asociată cu securitatea alimentară mondială, a cărei penurie va duce la o creștere a cotațiilor sale pe principalele burse mondiale.

Astfel, statul ar trebui să înceapă de urgență să acorde împrumuturi fermierilor cu garanții de stat pentru a preveni stagnarea recoltei brute timp de mai mulți ani după 2023. Acest lucru va permite Ucrainei, cu o investiție relativ mică, să evite o reducere a recoltei și declinul asociat în industriile agricole și de comercializare a cerealelor, precum și falimentul companiilor de logistică și infrastructură.

„Acest lucru este necesar pentru a nu asista la o scădere bruscă a exporturilor în doi ani, și cel mai probabil o vom vedea. Atunci nu va mai exista niciun sector agricol în țară. Ucraina va rămâne fără valută, ne vom confrunta cu un șomaj grav, o inflație ridicată și totul va merge prost. Cred că este nevoie urgentă de subvenții guvernamentale pentru producătorii agricoli, foarte urgentă. Și acest lucru trebuie făcut ușor, fără formalități complexe, pentru că fermierului ucrainean mediu și mic nu-i place să formalizeze nimic„, a subliniat Goroyan în interviu.