Pentru facturi mai mici la energie, Virgil Popescu ii indeamna pe romani sa-si schimbe electrocasnicele si centralele individuale

virgil popescu

In mintea lui Virgil Popescu, romanii au bani dar nu stiu sa economiseasca corect energia, pentru reducerea facturilor. Ministrul Energiei i-a sfatuit pe oameni, ca sa beneficieze de facturi mici, sa-si schimbe electrocasnicele si de ce nu, centralele individuale. El s-a oferit ca exemplu, mentionand ca si-a micsorat factura dupa ce a schimbat centrala.

„Pentru persoanele fizice, acasă, am recomandat, și evident aici trebuie să venim în sprijinul lor, schimbarea electrocasnicelor cu electrocasnice eficiente care au clasă de energie A+, A++, care să fie cu A în față. Evident, și acolo oamenii trebuie ajutați, pentru că nu e ușor să îți schimbi… Trebuie să ai banii ca să schimbi. Apoi, la consumul de gaze, pentru cei care au centrală individuală… Eu, personal, mi-am schimbat înainte de iarna trecută și fac economie cu aproape 30% la consumul de gaz schimbând doar centrala într-una eficientă, nouă, cu recuperarea căldurii”, a spus Virgil Popescu.

Acesta a sfatuit si autoritatile locale sa schimbe corpurile de iluminat daca vor sa faca economii serioase la facturile de energie.

„Eu am dat tot timpul exemplu, un exemplu simplu: să ne uităm unde este consumul de energie, consumul de energie cel mai vizibil este iluminatul, evident… Este loc suficient în România, nu numai în instituțiile publice, să schimbăm becurile cu becuri sau corpurile iluminat… cu corpuri de iluminat eficient. Acesta e primul lucru pe care ar trebui să îl facem, nu să stingem lumina să stăm în beznă; să schimbăm corpurile de iluminat. Sunt corpuri de iluminat de eficiență mare care reduc chiar cu peste 50% consumul. Acesta e primul lucru care trebuie făcut. Dar fiecare minister trebuie să își facă propriul plan. Știu și ce instituții au subordonate și așa mai departe. Asta am recomandat-o”, a completat Popescu.

Ministrul Energiei a mai explicat astazi ce se intampla cu acei consumatori care depasesc pragul de 255 kw.

„Eu am spus așa, dacă nu mă înșel: sunt 7,2 milioane de gospodării care sunt până în 155 de KW, parcă așa… nu mă înșel, 4.100.000 până în 50 sau în jur de 54 și încă 3 milioane până în 155 de KW, dintr-un total de 8.200.000. Și mai sunt până în 255 de KW diferența de vreo 11%. Deci, în total, în plaja aceasta de 300 KW este cam 90% din populație. Din 90% din populație, primii 255 de KW se plătesc cu 80 de bani, diferența în 255 și 300, dacă te încadrezi până în 300, este prețul din contract. Și ca să mă fac încă o dată înțeles, dacă consumă 295 de KW, primii 255 sunt 80 de bani, următori 40 de KW sunt la prețul contractual. Dacă consumă 320 de KW, toți cei 320 de KW sunt la prețul din contract. Dar dacă cel care consumă peste plafon, peste 320, își găsește un furnizor care are prețul chiar sub plafon, plătește la prețul de contract care este sub plafon. Și există acel furnizor”, a completat Virgil Popescu.