Pentagonul anunta ca munitiile cu dispersie au ajuns in Ucraina. Pe de alta parte, Rusia si-a propus sa distruga tancurile straine

Munițiile cu dispersie furnizate de Statele Unite au ajuns în Ucraina, a anunțat joi Pentagonul. Bombele – care se deschid în aer și lansează zeci de bombe mai mici – sunt văzute de Washington ca o modalitate de a întări ofensiva Kievului și de a sparge linia frontului rusesc.
Cu toate acestea, decizia a fost criticată pe scară largă de politicienii americani, aliații NATO și grupurile de drepturi, deoarece armele interzise pe scară largă sunt renumite pentru natura lor nediscriminatorie și pentru uciderea civililor mult timp după încheierea unui conflict.
Liderii americani au dezbătut această problemă spinoasă luni de zile înainte ca președintele Joe Biden să ia decizia finală săptămâna trecută. Liderii SUA au spus că țara va trimite o versiune a muniției care are o „rată de pierdere” redusă, ceea ce înseamnă că mai puține bombe mai mici nu reușesc să explodeze.
Washingtonul a spus că va furniza mii de muniții cu dispersie, dar nu a furnizat numere specifice. Nu este clar când trupele ucrainene vor începe să le folosească.
Peste 120 de țări din întreaga lume, insa nu SUA, Rusia sau Ucraina – au semnat o convenție internațională care interzice producția de muniții cu dispersie și descurajează utilizarea acestora. Atât Moscova, cât și Kievul au desfășurat bombe cu dispersie în timpul războiului. Oficialii regionali ucraineni au acuzat în mod regulat forțele ruse că le folosesc pentru a viza civili.
Pe de alta parte, Vladimir Putin a spus ieri ca tancurile de fabricație străină vor fi o „țintă prioritară” pentru armata rusă din Ucraina. Într-un interviu difuzat la televiziunea de stat, Putin a susținut că proviziile occidentale de arme nu vor schimba cursul războiului, adăugând că apartenența Ucrainei la NATO amenință securitatea țării sale.
Putin a acuzat alianța militară pentru escaladarea și prelungirea în continuare a tensiunilor dintre părțile în conflict. Condamnând decizia Franței de a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, el a spus că Ucraina nu va obține niciun câștig semnificativ din noile arme.
„Da, provoacă daune, dar nu se întâmplă nimic critic în zona de război cu utilizarea lor”, a adăugat el. Deși țările au dreptul să întărească securitatea internă, aceasta nu ar trebui să fie în prețul unei alte țări, a spus Putin. Comentariile sale au urmat pretenției președintelui american Joe Biden că Kremlinul „a pierdut deja războiul”.