Pensionarii din Iași pleacă in stațiuni pe bilete de tratament

foto_Maria_Andronache

Noutăţi pentru pensionari

Incepand din aceasta luna, pensionarii ieseni pot beneficia de bilete pentru tratament. Tichetele sunt acordate in functie de categoria de pensie si cuantumul brut al acesteia. Anual, un pensionar are dreptul la un singur bilet de tratament, cu o valoare de 1900 de lei. Pana in acest moment, la Iasi s-au distribuit 210 bilete.

„Avem in derulare seria care va incepe pe 26 iulie, 26, 27, 28. Sunt mai multe date de intrare in aceasta serie cu numarul 11. Avem alocate 303 bilete la statiuni in intreaga tara. Ca si criteriu, vorbind in cea mai mare parte de solicitanti pensionari, criteriul este daca in ultimii 2 ani au fost sau nu in statiune, cuantumul brut al pensiei si categoria de pensie. Aceste criterii sunt introduse intr-un program informativ, iar alocarea biletelor se face prin acest progam, deci o face un calculator si nu o persoana.”, a declarat Maria Andronache, directorul executiv CJP Iasi.

Persoanele care doresc sa mearga in statiune, vor pleca fara trimitere medicala. Pensionarii primesc detaliile cu privire la statiunea in care vor merge printr-un mesaj.

„Persoanele vor merge in statiune fara Ordonanta de Urgenta care permite acest lucru. Pe noi ne-a avantajat acest lucru pentru ca oamenii, la alocarea biletului, primesc un SMS pe telefon si se pot deplasa foarte repede la Casa de Pensii si intr-un timp scurt pentru a ridica biletul. In acel SMS sunt anuntati cu data de intrare in statiune, statiunea pentru care au optat si data la care trebuie sa se prizente la ghiseul de bilete de tratament pentru a-si achita biletul si a-l ridica. Daca nu se prezinta in intervalul de timp inscris in SMS, persoana risca sa piarda aceasta alocare a biletului, iar in cursul anului va fi posibil sa obtina un alt bilet doar daca va depunde o noua cerere.”

Un pensionar are acces anual la un astfel de bilet de tratament care este valabil pentru un sejur de 16 zile.

„Pe an, pensionarul are dreptul la un singur bilet de tratament cu suportarea unei contributii de jumatate din pensie. Biletul, intr-adevar, are o valoare prestabilita. In general este pana in 1900 de lei pentru 16 zile cat este durata sejurului, dar diferenta intre contributia pensionarului, care poate fi de 350 de lei un exemplu, pana la 1900, diferenta este suportata din bugetul de Asigurari Sociale, adica din acelasi buget din care facem plata pensiile.”, a adaugat Maria Andronache, directorul executiv Casa Judetean de Pensii Iasi.