Pensiile din Pilonul II, redirectionare cu „cântec”

foto_Dan_Chirlesan

Maximul atins de ROBOR

Românii care au contribuit la Pilonul II de pensii pot să ceară statului de astăzi să nu le mai vireze contribuţiile lunare către administratorul de pensii, conform noii legi in vigoare. Banii pot fi direcţionaţi la fondul de pensii administrat de stat.

Ca să va retrageti din Pilonul II de pensii,  trebuie să aveti cel puțin cinci ani de cotizare. Implicațiile, din punctul de vedere al persoanei, sunt de natură financiară, în sensul că cei 5 ani în care contribuțiile s-au acumulat în conturile individuale vor fi plătite la momentul în care va fi îndeplinită condiția de vârstă standard de pensionare, dată de sistemul public de pensii. Statul spune ca acele sume rămân în contul individului, iar din momentul depunerii acestei cereri contribuțiile sale vor merge în totalitate la sistemul public de pensii. Analistii economici sustin ca e vorba doar de o redirectionare si in niciun caz de o retragere.

Analistul economic Dan Chirlesan a explicat pentru Stirile Tele M ca nu se pot muta niste bani care, de fapt, nu exista. Demersul e un artificiu pur matematic prin care statul isi diminueaza din indatorarea nationala si internationala.

Peste şapte milioane de români cotizau la sfârşitul lunii ianuarie pentru pensia privată obligatorie. Cele șapte fonduri de pensii aveau împreună active de peste 48 de miliarde de lei, iar majoritatea banilor erau investiţi în titluri de stat.