Pelerinaj pe lângă gardul Mitropoliei

dd061b0a-ed1d-43ea-bd0d-133b93575ae7

Oficial, astazi a fost a doua zi de pelerinaj la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Credinciosii din afara municipiului Iasi au in continuare aceleasi restrictii. Asta, in timp ce fluxul de pelerini din municipiul Iasi ramane constant. Peste 7000 localnici au trecut pana acum la racla sfanta in timp ce 600 persoane din afara Iasului nu au fost primite in curtea Mitropoliei. In ultima sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a stabilit ca iesenii au voie sa atinga racla dar nu pot sa o sarute.

Pelerinaj in spatele gardurile pentru credinciosii care nu au domiciliu sau resedinta in municipiul Iasi. Pelerinii care au ales sa vina la hram in a doua zi, au avut aceeasi surpriza. Jandarmii nu le-au permis accesul in incinta catedralei. Printre gratiile de fier oamenii citesc si asculta slujba la cativa zeci de metri de Mitropolie.

Pe de alta parte, cei ce au reusit sa ajunga la racla sfanta in aceasta zi nu se bucura pe deplin. Faptul ca, alti semeni sunt nedreptatiti pentru ca nu au voie sa participe  anul acesta la hram ii intristeaza pe ieseni. Deciziile luate de autoritati pentru protejarea cetatenilor, aduc lacrimi chiar si pe chipurile celor ce au trecut deja pe la moaste.

Mi se pare foarte trist. Este foarte greu. Suntem cu mare suferinta pentru acest eveniment atat de mare si frumos pentru ca nu lasa lumea sa vina sa se roage. Dragii mei, nu se poate asa ceva. Ce au cu Dumnezeu, ce au cu Sfanta? Boala este boala. Dumnezeu ne ajuta, sa ne lase in pace. Daca noi ne rugam, Dumnezeu ne ajuta. Este ceva de strigat la cer. Nu se poate asa ceva. Am 83 de ani, dar asa ceva nu am vazut. Lumea straina saraca, nici nu se poate inchina la Sfanta Parascheva. Mult m-a ajutat. De ce oare fac asa ceva?

Pelerinii care au fost intorsi din drumul catre pelerinaj nu s-au revoltat. Astfel, jandarmii care pazesc inca de ieri fiecare intrare in incinta Catedralei Mitropolitane nu nu au avut parte de situatii tensionate.

Alexandru Mormenchi- purtator de cuvant Jandarmeria Bacau

Suntem in cea de-a doua zi de misiune. Ma bucur sa va transmit ca fortele de ordine nu au aplicat sanctiuni pelerinilor si nici nu intentioneaza sa aplice. Nu am avut probleme si tocmai de accea va transmite ca nu am venit cu gandul de a aplica sanctiuni.