Pedepse mai mari pentru scandalagiii violenți sau protestatarii recalcitranți. Bode: ”Am propus pedeapsa cu închisoare”

62318905

Ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat că a depus la Senat, împreună cu președintele său de partid, Nicolae Ciucă, o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal.  

Prin aceste modificări sunt incriminate ”mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social.”

Este vorba despre 11 articole din Codul Penal, iar liberalii vor, în majoritatea cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime.

Potrivit ministrului Bode, infracțiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte și hărțuirea.

Cea mai mare majorare a pedepselor, cu o treime, se va aplica pentru hărțuirea unui minor.

Cred că trebuie să fim mai duri cu cei care aleg să profite de un copil și să descurajăm astfel de fapte abuzive” – spune Lucian Bode.

”Am făcut modificări și am schimbat abordarea în ceea ce privește fapta de tulburare a ordinii și liniștii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani și am introdus elemente agravante care justifică creșterea limitelor pedeapsei cu închisoarea între 2 și 7 ani.

Am propus, de asemenea, instituirea unui regim sancționatoriu mai aspru pentru fapta de încăierare și am propus pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, repoziționând-o în ierarhia faptelor cu violență, comise de cele mai multe ori în public.” – a mai anunțat ministrul liberal de Interne.

Nu în ultimul rând, PNL vrea să modifice legea care stabilește aria prezumției de legitimă apărare, pentru a putea fi aplicată și în public, nu doar în spațiul privat.

De asemenea, o parte a intervențiilor vizează extinderea prezumției legitimei apărări de la spațiul privat la cel public. Oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumția de legitimă apărare nu va mai include doar locuința privată, ci și strada.” – mai spune ministrul.

”Nu în ultimul rând, am eliminat posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar și am prevăzut pedeapsa cu închisoarea” – precizează Lucian Bode.

Toate aceste modificări urmează să intre dezbaterea Parlamentului, unde PSD și PNL au majoritate.