Pedepse mai aspre pentru rușii care comit infracțiuni în timpul mobilizării militare

razboi-in-ucraina-campionatul-de-fotbal-nu-se-mai-disputa-mircea-lucescu-e-blocat-la-kiev-abramovich-e_3

Camera inferioară a parlamentul rus, Duma, a aprobat modificări ale Codului Penal, privind închisoare de până la 10 ani pentru predare voluntară și 15 ani pentru jefuire în timpul unui război.

Proiectul de lege prevede că „un militar care a săvârșit pentru prima dată o infracțiune în temeiul acestui articol poate fi scutit de răspundere penală dacă a luat măsuri pentru eliberarea sa, a revenit la unitatea sau la locul său de serviciu și nu a comis alte infracțiuni în timpul captivitate”, potrivit Interfax.

De asemenea, este prevăzută și o pedeapsă cu închisoare pentru părăsirea unității în perioada de mobilizare militară sau în situații de luptă. Închisoare de până la cinci ani, și nu până la un an, așa cum era prevăzut înainte pentru o absență de la două până la 10 zile. O absență de la 10 zile până la o lună duce la o pedeapsă cu închisoare de până la șapte ani, iar pentru o perioadă de absență mai mare de o lună, închisoare de la 5 la 10 ani.

Totodată, proiectul de lege conține și o mențiune potrivit căreia „militarul care a săvârșit pentru prima dată faptele de la părțile unu, doi, trei sau patru ale prezentului articol poate fi exonerat de răspundere penală dacă părăsirea neautorizată a unității sau a locului de serviciu, întrucât precum și neprezentarea la timp fără un motiv întemeiat pentru serviciu, au fost rezultatul unei combinații de circumstanțe dificile”.