Pedepse dure pentru cei care maltratează animale

animale de companie

Închisoare de până la șapte ani pentru cei care sunt vinovați de cruzime față de animale și interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani, sunt doar câteva dintre pedepsele care au intrat de ieri în vigoare, în cazul celor care maltratează animalele.

Noile prevederi conțin pedepse mai aspre si mai dure pentru cei care direct sau indirect chinuie, lovesc ori lipsesc de hrană și îngrijirile medicale animalele pe care le dețin. Astfel, conform noilor prevederi, se dublează și chiar se triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea. Daca înainte polițiștii aplicau amenzi contravenționale cuprinse între 1.000 si 3.000 de lei, în prezent, polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei.

„Începând cu data de 19 mai 2022, au intrat în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora. Astfel, la data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor și ale amenzilor contravenționale prevăzute în forma de bază a actului normativ”, a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.