Pe urmele lui Iisus, în Săptămâna Patimilor. Locurile speciale din Iași, cu însemnătate uriașă pentru creștini
Postul Paștelui sau postul mare asa cum este cunoscut de credinciosii ortodoxsi este unul dintre cele mai lungi si aspre perioade din decursul anului calendaristic. Timp de 7 saptamani credinciosii tin post de la lactate si carne. In comparatie cu postul Crăciunului, Postul Pastelui are doar doua dezlegari la peste, de Buna Vestire și în Duminica Floriilor. Una dintre cele mai importante saptamani din acest post este insa Saptamana Patimilor, fiind si ultima saptamana de post atunci cand Iisus a fost închis, batjocorit, rastingnit si ingropat. In materialul ce urmeaza vom merge si noi pe urmele lui Iisus si vom vedea locuri speciale de la Iasi cu insemnatate uriasa pentru crestini.
Astazi ne aflam la Catedrala Mitropolitana din Iasi aici unde vom stat de vorbă cu Părintele Lucian, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor si vom afla mai multe amanunte despre saptamana cu cea mai mare insemnatate din Postul Pastelui.
Lucian Apopei – Director de Comunicare Arhiepiscopia Iașilor
„Dupa cele 6 saptamani de post ajungem in ceea ce se cheama apogeul perioadei Triodului. Vorbim de sambata lui Lazar sau cum spunea foarte bine cineva, depinde pe ce punem accent mai mult pe invierea lui Lazăr și duminica Floriilor sau duminica intrării în Ierusalim a Domnului Nostru Iisus Hristos. Nu putem vorbi de Saptamana Patimilor fara a face referire la aceste doua zile. Intrucât Saptamana Mare se va deschide cu aceste doua zile. Îl vedem pe Lazăr înviat a patra zi dupa ce trecuse la cele veșnice, cumva sa ne arate noua, sa ne intelegem credinta in Invierea, nu doar a sufletului ci si a trupului. Apoi avem duminica Intrarii in Ierusalim a Domnului Nostru Iisus Hristos, un moment pe care mantuitorul nu l-a lăsat să se mai întâmple pana in acel moment, si anume a intra în uralele multimii, a intra în gloria momentului.
Ei bine, duminica Floriilor coroborata cu Saptamana Patimilor ne arată cat de schimbatoare este firea umana. Daca duminica exclama Osana, bine este cuvantat, Fiul lui Dumnezeu, iata ca la doar cateva zile aceeasi multime va striga „ia-l, ia-l, rastigneste-l”.
Acum vom lua pe rand primele patru zile ale acestei saptamani, si anume lunea mare, martea, miercurea si joia mare. Luni, se citește, mai înainte de toate, istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos.
Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim. Ca obiceiuri și superstiții, în Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. Marți, ziua a doua a Sfintei Săptămâni, denumită și Marțea Seacă este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, când Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar și propriile patimi, cu doar trei zile înainte de a fi judecat.
Credincioșii sunt îndemnați la priveghere, să fie, cu alte cuvinte, pregătiți, în orice clipă să-l întâmpine pe Iisus. În ziua de miercuri a Săptămânii Mare, denia îl pomenește pe Iuda, apostolul devenit vânzător, care se gândește să-l trădeze pe Învățător, dar și pe Maria, femeia desfrânată devenită mărturisitoare, care-i spală picioarele lui Iisus cu lacrimile ei pline de căință și îl unge cu mir. Joi sau Joia Mare, în această seară este rânduită Denia celor 12 Evanghelii.
Ne sunt amintite patru momente grele: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns în jurul său pe Apostoli şi la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă.
Lucian Apopei – Director de Comunicare Arhiepiscopia Iașilor
„Măcar atât putem face. Sigur, ne este la îndemână să facem si mai mult de atât, insa ma întreb cum este sa stai nepasator, nu stiu unde. Oare ce treaba importanta sa poti avea pe lumea aceasta, alta decat a fi in preajma mantuitorului care pentru noi s-a rastignit si a murit. Nu a făcut acest lucru pentru el însuși, ci pentru noi a pătimit si a inviat ca sa ne dea noua pilda de cum a trait.”
În aceasta seară urmeaza unul dintre cele mai importante momente din aceasta saptamana si anume inmormantarea lui Iisus Hristos. In aceasta zi crestinii au tinut post negru pana la lasarea serii, iar acum merg la Sfanta Biserica pentru a participa la slujba.
Lucian Apopei – Director de Comunicare Arhiepiscopia Iașilor
„Nu îl aflăm pe Mântuitorul Hristos cititnd intr-o carte, privind un tablou sau cascand gura catre cineva care vorbeste. Noi avem un Hristos viu care ne indeamna sa traim crestineste, sa fim mai buni si nu ne lasa pe noi sa facem de unul singur acest lucru. Ci noi daca ne hotaram si facem acest pas ne ajuta si il simtim lucrand in viata noastra. Deci socotesc ca ar fi un soi de amagire atunci cand spunem ca gata de maine, sau de astazi m-am schimbat si avem constiinta ca facem lucrul acesta doar prin prorpia noastra putere. Nu. Sa fim constienti ca odata hotarati a face acest pas si Dumnezeu va lucra.
Mantuitorul a pătimit si a inviat ca sa ne arate noua ca sfarsitul tuturor zbaterilor din viata noastra nu e un mormant. Ar fi foarte trist ca noi toti sa ne agitam in viata aceasta si cat de greu este pentru cei mai multi dintre noi sfarsitul tuturor acestora sa fie un mormant. O groapa si atata tot.”
După cum spuneam si la inceputul acestui material ne aflam astazi la Catedrala Mitropolitana din Iasi, insa intr-un loc mai special, ferit de ochii publicului.
Gabriela Rusu – reporter TeleM Iași
„Am discutat iată despre Săptămana Patimilor, intr-o locatie speciala, părinte o să vă rog să ne spuneti despre ce locatie este vorba.
Lucian Apopei – Director de Comunicare Arhiepiscopia Iașilor
„Da. Ne află în incinta Ansamblului Mitropolitan din Iași. Toata lumea si stie de Catedrala Motropolitana, chivotul Cuvioasei Parascheva. Iar noi acum ne aflam chiar sub Catedrala Mitropolitană, este paraclistul Sfantului Ierarh Iosif cel Milostiv, sala Eklesia din Muzeul Mitropolitan, un loc deosebit, binecuvantat creat ca urmare a restaurării structurii Catedralei Mitropolitane. Un loc cu specific liturgic deosebit, aici se slujeste in fiecare zi de sarbatoare, la o ora destul de matinala, dis-de-dimineata, de la ora 6, programul fiind gandit astfel incat cei care in zi de sarbatoare trebuie sa mearga la serviciu si vor sa vina si la biserica să poata face acest lucru.”
Am mers și pe Calea Crucii construită la temelia Catedralei Mitropolitane din Iași, la cerintele părintelui Patriarh Daniel.
Lucian Apopei – Director de Comunicare Arhiepiscopia Iașilor
„Nu stiu cati ieseni cunosc acest spatiu deosebit. Suntem asa cum ati spus, chiar la temelia Catedralei Mitropolitane din Iasi, chivotul Cuvioasei Parascheva atunci cand structura acesteia a fost restaurata, preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut o idee deosebita de a valorifica acest spatiu astfel incat a rezultat ceea ce vedeti, un culuar care inconjoruă structura catedralei, denumit foarte sugestiv Calea Crucii. El face legătura între sano ofranda si Paraclisul Sfantului Ierarh Iosif cel Milostiv și sala Baklisterium acolo unde se afla singura fereastra din muzeul Mitropolitan, muzeu unicat in spatiul nostru prin faptul ca se afla totalmente sub teran. Si este revazut cu o singura fereastra cea din sala Baklisterium care are o deschidere sub forma de bolta.”
Catedrala Mitropolitana din Iași va ramane mereu locul unde credinciosii isi vor gasi linistea în rugaciune la capataiul Sfintei Cuvioase Parascheva. Si in acest an, in sambata mare, in seara Învierii, sfanta lumina va ajunge la Iasi cu avionul