Pe soselele din judetul Iasi se moare mai mult decat in zonele de conflict armat

accident 2

Statisticile negre ale Poliţiei Rutiere scot la iveală cifre care îţi fac părul măciucă. Anul trecut, un an „de vârf“ în această privinţă, au murit pe şoselele din judeţ nu mai puţin de 61 de oameni în accidente rutiere. Comparativ, nici în zona de conflict ruso-ucraineană de la Donbass nu au murit în schimburile de focuri atâţia oameni în 2018, ci puţin peste jumătate: 34. Numărul total al accidentelor cu victime din judeţ a fost de peste 1.000. Cele mai multe s-au înregistrat pe tronsonul din DN 28 Iaşi – Tg. Frumos – Moţca. Care este „topul negru“ al localităţilor cu cele mai multe accidente grave? Care sunt cauzele? Ce face Poliţia Rutieră?

Pierderile de vieţi omeneşti pe şoselele judeţului Iaşi, care cresc de la an la an în lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate, au ajuns să fie mai mari chiar şi decât cele din regiunea Donbass, generate de conflictul armat dintre ruşi şi ucraineni. Statistic vorbind, cele mai multe accidente şi cei mai mulţi morţi în acestea, de pe şoselele ieşene, se înregistrează pe drumul european Iaşi – Târgu Frumos, cu prelungire pe drumul naţional spre Paşcani şi Moţca. Un motiv în plus pentru reprezentanţii autorităţilor locale şi pentru parlamentarii ieşeni să se lupte pentru autostradă, măcar din acest din punct de vedere.

Anul trecut, pe acest tronson de drum au murit cei mai mulţi oameni din zona aceasta a ţărtii, şi tot aici a avut loc cel mai teribil accident din cursul anului 2018, în urma căruia au murit pe loc trei persoane. Culmea, niciun accident nu a avut la bază starea infrastructurii, după cum se menţionează în documentele Poliţiei, ci doar şoferul este de vină. La pachet, incidenţa şoferilor „alcoolizaţi“ este şi aceasta una ridicată pe drumurile din Iaşi: peste două sute de infracţiuni, fără a-i mai pune şi pe cei prinşi că au băut „doar un păhărel“, adică la limita contravenţiei. În ceea ce priveşte condusul fără permis, şi aici este jale: peste 150 de persoane prinse fără carnet de conducere. Adică aproape unul la fiecare două zile.

Localităţile cu cele mai multe accidente

În anul 2018, au avut loc pe drumurile din Iaşi un număr de 1.175 de accidente rutiere. În urma acestor accidente, au pierit 61 de oameni, 392 au fost răniţi grav, iar alţi 1.077 au fost răniţi uşor. De remarcat că numărul morţilor este aproape dublu faţă de cel înregistrat anul trecut chiar şi în regiunea de conflict Donbass, din Ucraina, unde şi-au pierdut viaţa 34 de oameni.

Cele mai multe accidente din judeţ au avut loc pe tronsonul de drum DN 28 Iaşi – Târgu Frumos – Moţca, unde s-au înregistrat 99 de accidente rutiere, cele mai multe. Pe acest drum şi-au pierdut viaţa anul trecut 10 oameni, dintre care trei au murit în acelaşi timp în cel mai crunt dintre evenimentele rutiere (foto). Accidentul terifiant a avut loc între Leţcani şi Podu Iloaiei: un autoturism Ford Focus în care se aflau trei persoane a depăşit pe linie continuă şi au fost loviţi de un Mercedes, apoi de un Audi. Doi bărbaţi şi o femeie aflaţi în Ford au murit pe loc. Aceştia erau din judeţul Neamţ şi intenţionau să ajungă la Iaşi.

În afară de acest accident, cele mai multe pe acest tronson de drum au fost pe raza localităţilor Leţcani – 21, Bălţaţi – 12, Valea Lupului – 10 şi Podu Iloaiei – 7. În ceea ce priveşte celelalte drumuri naţionale periculoase, în „top“ se mai află DN 24 Vaslui – Iaşi – Sculeni, pe care s-au înregistrat anul trecut 30 de accidente rutiere cu victime, dar şi, separat, DN 28A Târgu Frumos- Paşcani – Moţca, unde au avut loc 21 de accidente rutiere. Accidente numeroase au mai fost pe DN 24C Probota – Bivolari, 19 accidente, DN 28B Târgu Frumos – Hârlău, unde au fost 9. Reprezentanţii Serviciului Rutier Iaşi au precizat că pe aceste drumuri acţionează frecvent.

„Măsurile preventive sunt adaptate în funcţie de principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere. Acţiunile noastre sunt axate în principal pe drumurile cu risc ridicat de accidente. Zilnic, lucrătorii noştrii sunt pe aceste drumuri pentru depistarea şoferilor care consumă alcool şi a celor care nu respectă regimul legal de viteză“, a precizat Mihai Şoric, şeful Serviciului Rutier Iaşi.

Şi străzile din Iaşi „produc“ morţi

Străzile municipiului Iaşi sunt la fel de periculoase, din cauza numărului mare de autoturisme, a lipsei educaţiei rutiere a şoferilor, dar şi a infrastructurii de drumuri care a rămas, în mare, aceeaşi din anul 1970. În anul 2018 au murit în municipiul Iaşi 12 persoane, mai puţine decât în anul precedent. Cele mai periculoase artere ale municipiului Iaşi sunt strada şi șoseaua Nicolina, unde în 2018 au avut loc nu mai puţin de 72 de accidente rutiere. De asemenea, pe bulevardul Nicolae Iorga au avut loc 30 de accidente, pe şoseaua Bucium – 26, pe Păcurari – 24, iar pe Independenţei – 21 de accidente rutiere. Au murit oameni în accidente pe strada Nicolina – 2 oameni, şi câte o persoană pe străzile Muşatini, Vasile Lupu, Sarmisegetuza, Bucium.

„Am avut mai puţini morţi în accidente rutiere. Zi şi noapte suntem pe străzi pentru diminuarea numărului accidentelor rutiere. În municipiul Iaşi, am lucrat foarte mult şi pentru responsabilizarea pietonilor, iar în acest sens poliţiştii Biroului Rutier Iaşi au dat numeroase amenzi“, a spus comisarul Gheorghiţă Ciobanu, şeful Biroului Rutier Iaşi.

Alcoolul la volan

În privinţa consumului de alcool la volan, anul trecut au fost depistaţi sub influenţa alcoolului aproape 500 de ieşeni, dintre care 234 au băut peste limita infracţiunii. În acest sens, poliţiştii de la Serviciul Rutier Iaşi şi Biroul Rutier Iaşi au deschis 234 de dosare penale pentru consum de alcool la volan. De asemenea, poliţiştii de la Rutieră au prins 160 de persoane care conduceau autoturisme fără a deţine permis de şofer.

Sursa: Ziarul de Iasi