Pe fondul crizei de petrol, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au intors spatele SUA

petrol

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU) nu raspund apelurilor președintelui american Joe Biden, a anuntat miercuri Wall Street Journal, citând oficiali din Orientul Mijlociu și Statele Unite.

Mesajele de nemulțumire trimise de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și emiratul Shiekh Mohammed bin Zayed al Nahyan vin pe fondul îngrijorarilor cu privire la răspunsul american la recentele atacuri cu rachete și drone din Yemen, ale rebelilor Houthi susținuți de Iran.

Potrivit WSJ, cele două națiuni sunt, de asemenea, dezamăgite de starea negocierilor în acordul nuclear cu Iranul. Acordul pe care șeful AIEA, Rafael Grossi, l-a numit „foarte complex”, nu ține cont de interesele de securitate saudite și emirate, susțin aceștia.

SUA face eforturi sa repare relațiile cu cele două națiuni pe fondul izbucnirii crizei petrolului. Biden a anunțat marți interzicerea importurilor de petrol rusești deoarece prețurile gazelor ating maxime istorice la nivel global.

Sprijinul giganților petrolieri din Orientul Mijlociu este tot mai important pentru SUA. Dar, Arabia Saudită este tot mai dezamăgită de relația sa cu SUA care se presupune că s-a deteriorat de când Biden a depus jurământul. Saudiții caută asistență pentru propriul program nuclear civil. Într-un interviu pentru The Atlantic la începutul acestei luni, prințul moștenitor saudit a comentat relația sa cu Biden, declarând că „nu-i pasă dacă Biden a înțeles greșit lucrurile despre el”.