Pe fondul conflictului din Ucraina se configureaza o criza alimentara

grau

Rusia și Ucraina furnizează aproape o treime din exporturile mondiale de grâu iar, de la momentul atacului rusesc asupra ucrainienilor, porturile de la Marea Neagră au ajuns practic într-un blocaj. Drept urmare, prețurile grâului au crescut la maxime record, depășind nivelurile observate în timpul crizei alimentare din 2007-2008.

„Dacă fermierii din Ucraina nu încep să planteze în curând, va apărea o criză uriașă a securității alimentare. Dacă producția de alimente a Ucrainei scade în sezonul următor, prețul grâului s-ar putea dubla sau tripla”, a spus pentru Financial Times, un fermier olandez, care cultivă timp de două decenii în Cherkasy, la 200 km sud de Kiev. El face parte dintr-un sindicat agricol, ai cărui 1.100 de membri acoperă puțin sub 10% din terenurile agricole ale țării.

Experții agricoli și factorii de decizie politică au avertizat asupra impactului livrărilor întârziate asupra țărilor care depind de productia ucraineana de grâu, cereale, ulei de floarea soarelui și orz.

Creșterea prețurilor va alimenta creșterea inflației alimentare – deja la un nivel maxim in ultimii șapte ani de 7,8% în ianuarie. Cel mai mare impact va fi asupra securității alimentare a importatorilor de cereale, au avertizat analistii și organizațiile de ajutor alimentar.

Ucraina reprezintă 90% din importurile de grâu ale Libanului și este un furnizor principal pentru țări precum Somalia, Siria și Libia. Libanul „se luptă cu adevărat cu o factură deja ridicată la import și acest lucru nu va face decât să înrăutățească lucrurile”, a declarat James Swanston, economist de piețe emergente la Capital Economics.

Rusia oferă, de asemenea, Turciei, peste 70% din importurile sale de grâu, potrivit Centrului pentru Comerț Internațional. Chiar înainte de invazia rusă a Ucrainei, inflația din Turcia atinsese un maxim din ultimii 20 de ani de 54,4% în februarie. „Războiul nu va face decât să exacerbeze costul alimentelor”, a spus Ismail Kemaloglu, fostul șef al Oficiului Turc pentru Cereale de stat și acum director al companiei de consultanță IK Tarimussu.