Pe aici nu se trece!

foto_autostrada

O tara intreaga a fost cu ochii pe cele peste 250 de maşini care au participat sâmbătă la marşul de protest organizat pe traseul Iaşi-Bucureşti, prin care s-a cerut începerea construcţiei de autostrăzi care să lege Moldova de Transilvania şi de sudul ţării. Evenimentul a fost organizat de două asociaţii civice – ”Împreună pentru A8” şi ”Moldova vrea autostradă”. Din Iaşi s-a plecat cu câteva zeci de maşini. Pe traseu s-au alăturat maşini de la Suceava, Botoşani, Roman şi Bacău.

In coloana au fost autoturisme, motociclete, camioane sau dubiţe.

In cursul zilei de vineri voluntarii au aflat că Primăria Bucureşti nu şi-a dat acordul ca maşinile să staţioneze în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, întrucât în zonă s-ar desfăşura un alt eveniment. Oamenii au plecat, totusi, spre capitala.

Protestatarii au fost intampinati pe intregul traseu de politisti sau jandarmi care primisera ordine sa ii intoarca din drum. Dupa ce au negociat cu forțele de ordine, au reusit cu greu să treacă în marș, pe jos, prin Piața Victoriei.

Organizatorii marsului au solicitat o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Transporturilor, Lucian Şova, pentru ”a primi garanţii oficiale ferme şi o foaie de parcurs cu termene şi acţiuni clare pentru deblocarea construirii Autostrăzilor A8 şi A7, esenţiale pentru egalizarea dezvoltării interregionale în România”.

Din pacate, pana in acest moment niciun reprezentant al autoritatilor centrale nu a dat vreun raspuns.

”Evenimentul a fost unul exclusiv civic şi a transmis revolta cetăţenilor faţă de minciunile şi incompetenţa din ultimii 11 ani ale guvernanţilor. Vrem urgent autostrăzi şi dezvoltare în Moldova, vrem un termen clar. Impactul lipsei acestei infrastructuri este plătită sever de milioane de români cărora li se refuză accesul la dezvoltare. Mediul de afaceri este profund afectat de lipsa autostrăzilor în Moldova, ceea ce are impact inclusiv asupra bugetului naţional”, mai precizează reprezentanţii celor două asociaţii civice.