Pe aici nu se trece!”, Unioniștii separați de grăniceri

foto_unionisti

Marsul Centenarului a ajuns ieri la vama Albita-Leuseni. Dezamăgiți fiind de atitudinea Guvernului Republicii Moldova, care prin grănicerii săi de la vama Ungheni nu a permis oamenilor să treacă Prutul pe jos, unioniștii au întins zeci de corturi noaptea trecută în vama Albița-Leușeni iar astazi au incercat sa treaca granita.

Deși Poliția de Frontieră a României a permis duminică seară participanților la Marșul Centenar să traverseze granița de la Ungheni pe jos, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a refuzat să facă același lucru, în ciuda faptului că într-o acțiune similară, în 2015, grănicerii din stânga Prutului i-au lăsat pe unioniști să treacă podul feroviar pe jos. Astfel, după ce vama Ungheni le-a fost blocată, unioniștii au mers în vama Albița-Leușeni, unde astazi, autoritățile Republicii Moldova au permis  doar moldovenilor sa treaca granita.

Despartiti de graniceri, moldovenii care au reusit sa treaca granita au hotarat sa nu plece mai departe fara co-echipierii lor romani din Marsul Centenarului.

Intorsi in vama romaneasca unionistii asteapta o decizie favorabila a autoritatilor moldovenesti: nu vor trece in Republica Moldova decat impreuna chiar daca vama este impanzita de forte de ordine.

Unionistii sunt hotarati sa ramana in Vama Albita-Leuseni si cer ajutor din ambele parti ale Prutului. Ei cred ca doar daca vor fi mai multi, guvernul moldovenesc isi va retrage decizia de a nu le permite cetatenilor romani sa intre in Moldova.

Oamenii nu vor pleca din vama pana cand granicerii nu le vor permite tuturor participantilor la Marsul Centenarului, fie ei romani sau moldoveni sa treaca in Republica Moldova. Marșul Centenarului a pornit din Alba Iulia pe 1 iulie și pe 1 septembrie ar trebui sa ajunga la Chișinău, unde va avea loc o manifestație stradală de amploare pentru Unire.

Participantii la Marsul Centenarului au parcurs impreuna 1 200 de km si sunt hotarati sa-si duca mesajul pana la capat. „Noi nu ne temem de nimic pentru că știm care este direcția corectă: reîntregirea națională!”, afirma ei raspicat.