Pe 23 decembrie 1991, TeleM Iasi isi incepea emisia

telem-1024x576-1

Pe 23 decembrie 1991, la ora 7.15 minute, postul de televiziune Tele M Iași își începea emisia. Studioul, fondat de Ticu Isari și Petru Frasila în data de 15 ianuarie 1990 a așteptat aproape 2 ani de zile să-i fie aprobată emisia. Timp de aproape un an de la prima emisiune din 23 decembrie 1991 şi până la 27 noiembrie 1992, când Tele M a câştigat propria frecvenţă de emisie, atacurile asupra studioului nu au încetat nici o secundă. TeleM a fost obligat să transmita emisiunile către ieșeni, numai după miezul nopţii, şi în zilele când nimeni nu s-ar fi uitat la televizor. 

Timpul de emisie pentru Tele M, iniţial pe frecvenţa programului 1, ulterior pe frecvenţa programului 2, era acordat de Guvern la ore foarte tărzii şi fără nici o speranţă la audienţă. Pentru aceste ore, cei doi fondatori plăteau de zece ori mai mult preţul pe care-l plătea televiziunea de stat. Se încerca de fapt falimentarea singurului post independent de televiziune, TeleM. De foarte multe ori, salariul pe care Ticu Isari îl primea de la Aeroportul Iaşi, unde lucra ca şi Controlor de Trafic Aerian, pleca direct în conturile TVR, pentru a plăti emisia.

„Politicienii de după 1989 erau speriaţi de moarte când auzeau de TeleM, asa că au folosit toate mijloacele pentru a scoate din emisie noua televiziune. Timp de aproape un an de la prima emisiune din 23 decembrie 1991 şi până la 27 noiembrie 1992, când Tele M a câştigat propria frecvenţă de emisie, atacurile asupra studioului nu au încetat nici o secundă: TeleM a fost obligat să transmită emisiunile către ieşeni, numai după miezul nopţii, şi în zilele când nimeni nu s-ar fi uitat la televizor”, își amintește Ticu Isari, fondator Tele M.

De la bun început, televiziunea s-a bucurat de sprijinul ambasadelor Statelor Unite ale Americii şi Marei Britanii. Postul de televiziune Tele M venea în eterul noii democraţii din România ca şi alternativă la televiziunea de stat care deţinea monopolul şi era vocea puterii.

„A fost greu, începuturile televiziunii au fost dificile. Tele M de atunci însemna Adi Cristi, colegul vostru, oameni care au trecut pe la Tele M și au venit la școala Tele M sunt acum în trusturi media din București, avem un coleg și de la BBC. Eu cred că aveam nevoie de televiziune și am avut norocul să fiu unul dintre cei doi asociați – administratori, poate de aceea viața a fost mai liberă pentru că am spus ce am gandit”, zice Petru Frăsilă, fondator Tele M.

Tele M a fost de la bun început o voce a românilor de peste Prut. S-au facut mari eforturi pentru realizarea primului duplex cu frații din Republica Moldova.

„Tele M rămâne prima televiziune din România care a realizat primul duplex cu televiziunea naționala de la Chișinău. Tele M este prima emisiune din România care a realizat emisiuni interactive. La Tele M au poposit regi, regine, președinti, prim miniștri, deputați, senatori, oameni de tot felul și tot neamul”, a adăugat Ticu Isari.

Tele M a fost percepută de la bun început ca fiind televiziunea ieșenilor. Când sediul postului era în strada Codrescu o camera video era fixată doar pentru oameni și aceștia veneau singuri să-și expună problemele.