Pe 1 februarie incepe recensamantul populatiei si locuintelor din Romania

recensamnat

De la 1 februarie demarează Recensământul Populației și Locuințelor (RPL). Au fost organizate mai multe întâlniri cu primarii unităților administrative-teritoriale din județul Iasi pentru a discuta despre etapele care urmează să fie derulate. Detaliile cu privire la RPL au fost prezentate de reprezentanții Direcției de Statistică.

„Este nevoie de multă atenție și implicare din partea tuturor autorităților. Recensământul Populației și Locuințelor este o activitate complexă care se realizează periodic, pentru a actualiza o serie de date la nivelul întregii țări”, a spus prefectul Iasului, Bogdan Cojocaru.

Din cauza pandemiei, recensământul nu a avut loc anul trecut și a fost programat pentru acest an. Datele colectate în acest an vor sta la baza planificării și implementării politicilor economice şi sociale de dezvoltare, pentru activităţi administrative sau de cercetare ştiinţifică.

Concret, în perioada februarie – martie 2022 se va realiza etapa de colectare indirectă a variabilelor din programul de observare al recensământului identificate în surse administrative.Apoi, în perioada martie – mai 2022 va avea loc colectarea on-line a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri, respective autorecenzarea făcută on-line.

Urmează etapa de colectare prin interviu faţă-în-faţă asistată de calculator a înregistrărilor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line. Această activitate va avea loc în perioada mai – iulie 2022.În aceeași perioadă de timp, va avea loc și activitatea de colectare a clădirilor şi locuinţelor pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.

Ultima etapă va avea loc în perioada august – septembrie 2022, când se va realiza asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuinţele şi clădirile.