Pavilion nou la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase

WhatsApp Image 2021-12-30 at 08.54.49 (1)

Un nou pavilion va fi ridicat in cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” Iasi si care va purta denumirea de Pavilionul 8. Acesta este compus din doua tronsoane: A si B. Tronsonul A, cel mai impunator va fi format din subsol, demisol ,parter, 3 etaje si va fi conectat cu tronsonul B destinat pacientilor HIV/ SIDA.


In cadrul tronsonului A se vor regasi doua bazine de apa (rezerva strategica a spitalului si cel folosit in caz de incediu), centrala termica, spalatorie, laboratoarea ultraperformante de radiologie si analize medicale. Parterul va fi dominat de un compartiment primire urgente; etajul 1 fiind reprezentat de cea mai noua si performanta terapie intensiva din regiunea Moldovei, compusa din 20 paturi.

Pacientii ingrijiti aici, vor beneficia de ingrijire de specialitate in cadrul unor rezerve individuale cu circuite epidemiologice riguros trasate, filtru pentru echiparea-dezechiparea personalului medical la admisia si iesirea din rezervele pacientilor si care se va face pe cai de admisie separate( fiecare rezerva va avea usa de admisie si iesire dotata cu filtru).

Materialele infectioase vor fi debarasate ,direct, din spatiul de ingrijire a pacientilor, printr-un sistem de tuburi, in zona subsolului. Vor exista zone special amenajate destinate apartinatorilor, personalului medical si recuperarii post-terapie. Etajele 2 si 3 vor fi destinate pacientilor cu patologie infecto-contagioasa.


Tronsonul B, de capacitate mai mica va fi destinat pacientilor HIV/ SIDA. Intreg pavilionul va fi independent din punct de vedere al utilitatilor in relatie cu spitalul. Acest proiect, va schimba total imaginea spitalului, imbunatatind major capacitatea de ingrijire a pacientilor ridicand-o la nivel european din toate punctele de vedere.

Proiectul a fost introdus in finantare pe bugetul 2022 prin Compania Nationala de Investitii. Consiliul Judetean Iasi a alcatuit un top 3 investitii: Pavilionul 8 al Spitalul Clinic de Boli Infectioase,Sala Polivalentă „Regina Maria” din zona Moara de Vânt si ,finalizarea lucrărilor din cadrul parcului industrial Lețcani.